Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 356 συμπολίτες μας διασωληνωμένοι. Από αυτούς, οι 312 (87,64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι – 44 όμως (12,36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ενώ τα δεδομένα υπογραμμίζουν την εξαιρετική αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 στην πρόληψη σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου, εγείρεται το ερώτημα: γιατί ένας μικρός αριθμός ανθρώπων αρρωσταίνει σοβαρά και σε σπάνιες περιπτώσεις, πεθαίνει, παρά τον πλήρη εμβολιασμό;

Στην Αυστραλία η κατάσταση είναι παρόμοια – 356 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – από αυτούς, οι 25 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο Δρ Nhi Nguyen, εντατικολόγος στο νοσοκομείο Nepean του Σίδνεϊ, εξήγησε ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και πεθαίνουν, τείνουν να έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η θεραπεία σε ΜΕΘ, όπου οι ασθενείς μπορεί να είναι διασωληνωμένοι και να μην μπορούν να κινηθούν, επιβαρύνει οποιαδήποτε υπάρχουσα αδυναμία, ειδικά σε ηλικιωμένους, είπε.

«Για τους ασθενείς στις ΜΕΘ, είτε βρίσκονται εκεί λόγω Covid-19 είτε από οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη, γνωρίζουμε ότι όσοι έχουν υποκείμενες παθήσεις, είναι αδύναμοι και έχουν συννοσηρότητα, θα έχουν και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την αιτία που τους έστειλε στην εντατική θεραπεία», είπε.

«Το να είσαι πλήρως εμβολιασμένος κατά της Covid-19 σε προστατεύει από το να πάθεις σοβαρή ασθένεια, ναι, αλλά δεν σε προστατεύει εντελώς από το να κολλήσεις. Έτσι, εάν είστε κάποιος με χρόνιες παθήσεις, αυτό που θα ήταν μια ήπια ασθένεια ή μια ήπια λοίμωξη σε έναν νεαρό άνθρωπο ή σε ένα άτομο με καλή υγεία, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε εσάς», εξήγησε.

Ο καθηγητής Allen Cheng, διευθυντής της μονάδας πρόληψης και επιδημιολογικής υγειονομικής περίθαλψης στο νοσοκομείο Alfred Health, σημείωσε ότι υπήρξαν ελάχιστα θύματα ανάμεσα στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα: «Ήταν κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, αρκετοί σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», είπε.

Καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών αυξάνεται, είναι φυσικό να έχουμε όλο και περισσότερους εμβολιασμένους που θα νοσούν σοβαρή ή και θα πεθαίνουν από τον κορωνοϊό – ο Δρ Nguyen εξηγεί γιατί: «Στο μέλλον μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που βρίσκονται στην εντατική θα είναι εκείνοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και αδύναμοι με άλλες παθήσεις, παρά άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα – επειδή οι περισσότεροι πολίτες θα είναι εμβολιασμένοι. Αλλά ακόμη και όταν το εμβόλιο προστατεύει το 95% όσων το κάνουν, αυτό το 5% είναι ακόμη ένας μεγάλος αριθμός πολιτών».