Η πανδημία του κορωνοϊού «θα συνεχιστεί για ένα χρόνο περισσότερο από όσο χρειάζεται», επειδή οι φτωχότερες χώρες δεν λαμβάνουν τα αναγκαία εμβόλια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Δρ Bruce Aylward, ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ, είπε ότι αυτό σημαίνει ότι η υγειονομική κρίση «θα μπορούσε εύκολα να παραταθεί μέχρι τα μέσα του 2022».

Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει εμβολιαστεί, σε σύγκριση με το περίπου 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.

Η αρχική ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία Covax –μέσω της οποία πλέον διατίθενται εμβόλια σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος- ήταν ότι όλες οι χώρες θα μπορούσαν να αποκτήσουν εμβόλια μέσω αυτής, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων. Αλλά οι περισσότερες οικονομικά ισχυρές χώρες απομακρύνθηκαν από την ιδέα μόλις άρχισαν να κάνουν τις δικές τους συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για προμήθεια εμβολίων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραχθεί έχει φτάσει σε χώρες υψηλού εισοδήματος ή ανώτερου μεσαίου εισοδήματος. Η Αφρική αντιπροσωπεύει μόλις το 2,6% των δόσεων που χορηγούνται παγκοσμίως.

Αρκετές ανθρωπιστικές και ιατρικές οργανώσεις, έχουν επικρίνει τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία για την προμήθεια εμβολίων για τους δικούς τους πληθυσμούς μέσω του Covax: Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Μεγάλη Βρετανία έλαβε 539.370 δόσεις της Pfizer, ενώ ο Καναδάς πήρε λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις AstraZeneca.

Ο Δρ Aylward απηύθυνε έκκληση στις πλούσιες χώρες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην Covax, προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα. Επιπλέον, ζήτησε οι πλούσιες χώρες να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για δωρεές εμβολίων σε χώρες που τα έχουν ανάγκη.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν είμαστε σε καλό δρόμο», είπε: «Πρέπει πραγματικά να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Διαφορετικά αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί για ένα χρόνο περισσότερο από όσο χρειάζεται».

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, μόνο μία από τις επτά δόσεις που υπόσχονται οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πλούσιες χώρες φτάνουν στην πραγματικότητα σε φτωχότερες χώρες.

Η πρωτοβουλία Covax είχε αρχικά στόχο να παραδώσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποστείλει μόλις 371 εκατομμύρια δόσεις.