Ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης για τα εμβόλια των Moderna και Janssen (Johnson & Johnson) κατά της Covid-19. Ο Οργανισμός ανέφερε επίσης ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσαν να είναι εναλλακτικά με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ.

Η κίνηση για την τροποποίηση των αδειών χρήσης έκτακτης ανάγκης για αυτά τα εμβόλια δίνει στους εμπειρογνώμονες της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) για τις Πρακτικές Εμβολιασμού να συστήσουν μια στρατηγική συνδυασμού εμβολίων, εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία το υποστηρίζουν. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει σύντομα για να κάνει τις συστάσεις της για τις αναμνηστικές δόσεις.

Τα άτομα που είχαν λάβει προηγουμένως δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna μπορούν να κάνουν μια τρίτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου κατά της Covid-19 εάν έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση τους και είναι:

-65 ετών και άνω

-18 έως 64, αλλά σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή Covid-19 λόγω υποκείμενου προβλήματος υγείας

-18 έως 64 και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό επειδή ζουν σε ομαδικό περιβάλλον, όπως φυλακή ή γηροκομείο ή επειδή κάνουν επάγγελμα υψηλού κινδύνου, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Είναι οι ίδιες ομάδες ανθρώπων που πήραν το πράσινο φως από το FDA και το CDC για να λάβουν ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 τον Σεπτέμβριο.

Άτομα που έχουν λάβει προηγουμένως το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν μια δεύτερη δόση οποιουδήποτε εμβολίου, εάν είναι άνω των 18 ετών και τουλάχιστον 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

«Οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν τη δέσμευσή μας για τη δημόσια υγεία στον προληπτικό αγώνα ενάντια στην πανδημία της Covid-19», δήλωσε η εν ενεργεία Επίτροπος του FDA, Δρ Janet Woodcock: «Καθώς η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα, η επιστήμη έχει δείξει ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της Covid-19… Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν μείωση της ασυλίας σε ορισμένους πληθυσμούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διάθεση των εγκεκριμένων ενισχυτικών δόσεων είναι σημαντική για τη συνεχή προστασία από τη νόσο Covid-19».