Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για το τι θα γίνει με τα μέτρα στις παρελάσεις, αλλά και το πώς θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο, τώρα που ο καιρός γίνεται πιο κρύος και κινούμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους:

«Το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία, ότι πετάξαμε τις μάσκες και ξενοιάσαμε. Λέμε όχι στον εφησυχασμό. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε χρήση της κοινής λογικής και να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε ένα περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς είτε ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.

»Στην Επιτροπή μας αυτή την εβδομάδα, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ανασκοπήσαμε τα βασικά μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας και που πρωτίστως περιλαμβάνουν την χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών.

»Ακούμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεχώς συζητήσεις για τις παρελάσεις της επόμενης εβδομάδας. Είναι προφανές ότι κατά την παρακολούθηση της παρέλασης, στρατιωτικής ή μαθητικής, όπου και αν γίνει αυτή, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αττική ή στην Κρήτη, σε πόλη ή σε χωριό, όλοι θα πρέπει να φοράμε την μάσκα μας, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική διάταξη, αφού αφορά σε μια δραστηριότητα, σε έναν εξωτερικό χώρο, αλλά υπό συνθήκες συγχρωτισμού.

»Καθώς ο καιρός κρύωσε και κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει σημαντικά αυξηθεί. Όλοι, νομίζω, θα παρατηρήσατε ότι φέτος το φθινόπωρο είναι λίγο διαφορετικό από το περσινό, καθώς όλο και κάποιος από το περιβάλλον μας εμφανίζει μια ίωση.

​»Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά μας άλλαξε και προμηνύει ότι φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη. Προτρέπουμε, λοιπόν, όλους τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης.

​»Αλλά και να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση της 3ηςδόσης, εφόσον έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού.

​»Ιδιαίτερα τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού με την 3η δόση για όσους διαβιούν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ή έχουν στο περιβάλλον τους, είτε εργασιακό, είτε οικογενειακό, ανεμβολίαστους συνανθρώπους ή και άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

​»Ταυτόχρονα, βέβαια, προτρέπουμε μία φορά ακόμα όσους είναι ανεμβολίαστοι και δυστυχώς είναι πολλοί στη χώρα μας ακόμα, να το αποφασίσουν άμεσα».