Η Pfizer λέει ότι το εμβόλιο της για τα παιδιά είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι 10 μικρογραμμάρια, περίπου το ένα τρίτο της δόσης που χορηγείται σε εφήβους και ενήλικες.

Σε δεδομένα που παρουσιάστηκαν στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τον εμβολιασμό σε παιδιά, η εταιρεία περιέγραψε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δύο συνεχιζόμενων μελετών που δοκιμάζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των δόσεων των 10 μικρογραμμαρίων.

Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου προέρχονται από μια μελέτη σε περισσότερα από 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11. Τα δύο τρίτα των παιδιών έλαβαν τυχαία το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, ενώ το άλλο τρίτο έλαβε εικονικό φάρμακο ως ομάδα ελέγχου.

Η δοκιμή ξεκίνησε αφού η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο. Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, 16 συμμετέχοντες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχαν προσβληθεί από συμπτωματική, εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, σε σύγκριση με μόλις τρεις στην ομάδα που εμβολιάστηκε.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν στη δοκιμή ήταν σχεδόν όλες ήπιες. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρθηκε ήταν πόνος στο σημείο του εμβολιασμού. Τα παιδιά της ομάδας που έλαβαν το εμβόλιο είχαν επίσης κόπωση, πονοκεφάλους, πυρετό και ρίγη σε υψηλότερα ποσοστά από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Αυτά ήταν πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση. Στη μελέτη παρατηρήθηκαν ορισμένες δερματικές αντιδράσεις, όπως κνησμός και εξανθήματα, αλλά αυτές ήταν ως επί το πλείστον ήπιες και εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Τα παιδιά θα μπορούσαν επίσης να εμφανίσουν πρησμένους λεμφαδένες μετά τον εμβολιασμό τους, όπως συμβαίνει μερικές φορές στους ενήλικες, αλλά αυτές οι αντιδράσεις ήταν προσωρινές.

Ένα παιδί ανέπτυξε «τικ», μια επαναλαμβανόμενη ακούσια μυϊκή σύσπαση, μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Από τους ερευνητές της μελέτης κρίθηκε ότι σχετίζεται με το εμβόλιο, ωστόσο η εταιρεία σημείωσε ότι είχε εξαφανιστεί μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η μελέτη.

Καθησυχαστικά, δεν βρέθηκαν περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής –μυοκαρδίτιδας- στη μελέτη. Η μυοκαρδίτιδα είναι πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της Pfizer και προσωρινή, αλλά απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα υψηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες ηλικίας κάτω των 30 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα διατρέχει κίνδυνο περίπου 11 περιπτώσεων για κάθε 100.000 δόσεις που χορηγούνται, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο New England Journal of Medicine.