Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο της κυκλοφορίας οχημάτων για αρκετά χρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα έρευνα από μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης.
Η μελέτη εξέτασε περισσότερες από 22.000 γυναίκες νοσοκόμες στη Δανία, ηλικίας 44 ετών και άνω, σε μια περίοδο 15 έως 20 ετών για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της έκθεσης σε μικρά σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου, καθώς και στον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη έκθεση σε αυτούς τους ρύπους μετά από μόλις 3 χρόνια συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
Οι πρώην καπνιστές και οι υπερτασικοί ασθενείς ήταν πιο ευαίσθητοι στις αρνητικές επιπτώσεις των μικρών σωματιδίων, εξήγησε η Δρ Youn-Hee Lim, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Στην πραγματικότητα, οι πρώην καπνιστές που εκτέθηκαν σε μικρά σωματίδια για παρατεταμένες περιόδους είχαν 72% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Ο θόρυβος της κυκλοφορίας οχημάτων εκτιμήθηκε μετρώντας τον θόρυβο από δρόμους σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τα σπίτια των συμμετεχόντων. Αν και η σχέση με τον θόρυβο του δρόμου δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο εκείνη με τους ρύπους, εξακολουθούσε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, έχει υπάρξει ελάχιστη έρευνα μέχρι τώρα για τη συσχέτιση μεταξύ της εκτεταμένης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της καρδιακής ανεπάρκειας, εξήγησε η Δρ Lim για τη μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association.
Κάθε γυναίκα που συμμετείχε στη μελέτη συμπλήρωσε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο για τον δείκτη μάζας σώματος, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και οι διατροφικές συνήθειες, την κατάσταση της υγείας τους και τις συνθήκες εργασίας. Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων ή ο επαγγελματικός θόρυβος, που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα.
«Καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και ο θόρυβος της κυκλοφορίας οχημάτων μοιράζονται μια σημαντική πηγή προέλευσης –την κίνηση των οχημάτων- είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ανεξάρτητες ή αλληλεπιδραστικές επιπτώσεις των δύο παραγόντων στην υγεία», ανέφεραν οι ερευνητές.