Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εγκρίνει την αντιική θεραπεία της κατά της Covid-19, το πρώτο χάπι που έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει τη νόσο.

Η εταιρεία είπε ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει μια ταχεία διαδικασία αδειοδότησης για το molnupiravir, όπως ονομάζεται το χάπι. Εάν δοθεί το πράσινο φως, θα είναι η πρώτη θεραπεία κατά της Covid-19 που δεν χρειάζεται να χορηγηθεί με ένεση ή ενδοφλέβια έγχυση.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Merck ζήτησε και από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), να εγκρίνει το molnupiravir – η απόφαση αναμένεται εντός μερικών εβδομάδων.

Η εταιρεία ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι το χάπι μείωσε κατά το ήμισυ τις νοσηλείες και τους θανάτους μεταξύ των ασθενών με πρώιμα συμπτώματα Covid-19. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ισχυρά, που ανεξάρτητοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες που παρακολουθούσαν τη δοκιμή συνέστησαν τη διακοπή της νωρίτερα, προτού καν ολοκληρωθεί.

Ένα αντιιικό χάπι που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πάρουν στο σπίτι τους, όταν είναι θετικοί στον κορωνοϊό και εμφανίζουν συμπτώματα, για να μειώσουν τα συμπτώματά τους και να επισπεύσουν την ανάρρωσή τους θα μπορούσε να αποδειχθεί πρωτοποριακό, απαλύνοντας τον φόρτο στα νοσοκομεία και βοηθώντας στον περιορισμό της πανδημίας σε φτωχότερες χώρες με αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και έλλειψη εμβολίων.

Θα ενίσχυε επίσης μια διττή προσέγγιση απέναντι στην πανδημία: θεραπεία, μέσω φαρμακευτικής αγωγής και πρόληψη, κυρίως μέσω των εμβολιασμών.

Η κλινική δοκιμή του φαρμάκου παρακολούθησε 775 ενήλικες με ήπια έως μέτρια Covid-19, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι είχαν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια λόγω άλλων προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις. Στους μισούς χορηγήθηκε πενθήμερη θεραπεία με το χάπι, που ονομάζεται molnupiravir και στους υπόλοιπους εικονικό φάρμακο. Στην ομάδα του πλασίμπο, 53 ασθενείς (14%) νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με μόνο 28 (7%) εκείνων που έλαβαν το φάρμακο. Δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το χάπι, σε σύγκριση με οκτώ θανάτους στην ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τη Merck.