Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, αν μολυνθούν από τον κορωνοϊό, μπορούν να τον μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους ανθρώπους με τους οποίους ζουν στο ίδιο σπίτι, αν και όχι σε υψηλό ποσοστό, προειδοποιούν ειδικοί που έχουν μελετήσει κρούσματα σε νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία.

Ακόμα κι αν δεν έχουν καθόλου ή λίγα συμπτώματα, η πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε μη εμβολιασμένους συγκατοίκους είναι περίπου δύο στις πέντε ή 38%. Αυτό μειώνεται σε μία στις τέσσερις ή 25%, εάν οι συγκάτοικοι είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι.

Η μελέτη του Lancet Infectious Diseases δείχνει γιατί είναι σημαντικό να εμβολιάζονται και να προστατεύονται ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, λένε οι συγγραφείς: Τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν μπορούν να βασίζονται στο ότι οι γύρω τους είναι εμβολιασμένοι, για να απομακρύνουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, προειδοποιούν.

Τα εμβόλια κάνουν εξαιρετική δουλειά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων από Covid-19, αλλά είναι λιγότερο καλά στην αποφυγή της λοίμωξης από την πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχεί πλέον στην Ευρώπη. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται και χρειάζεται ενίσχυση με επιπλέον δόση. Έξι μήνες μετά, η προστασία από λοίμωξη του εμβολίου της Pfizer πέφτει από το 88% στο 74% και της AstraZeneca από το 77% στο 67%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και περιελάμβανε 440 νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία που έκαναν μοριακό τεστ:

-Τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έχουν χαμηλότερο, αλλά ακόμα σημαντικό, κίνδυνο να μολυνθούν με την παραλλαγή Δέλτα σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα

-Φαίνονται επίσης ότι είναι δυνατόν να μεταδώσουν τον ιό

-Τα εμβολιασμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα τη λοίμωξη, αλλά το μέγιστο ιικό τους φορτίο –που κάνει τους ανθρώπους πιο μολυσματικούς- είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται σε μη εμβολιασμένα άτομα

-Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο οικογενειακό περιβάλλον

Ο καθηγητής Ajit Lalvani, από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη μετάδοση που βλέπουμε μεταξύ των εμβολιασμένων καθιστά απαραίτητο για τα μη εμβολιασμένα άτομα να εμβολιαστούν, ώστε να προστατευθούν από τη μόλυνση και τη σοβαρή Covid-19 , ειδικά καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα περνούν χρόνο σε εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες».

Η συν-συγγραφέας Δρ Anika Singanayagam, επίσης από το Imperial, δήλωσε: «Τα συνεχιζόμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τα κοινωνικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης – όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα τεστ – παραμένουν επομένως σημαντικά, ακόμη και για τα εμβολιασμένα άτομα».