Καθώς η πανδημία καλπάζει στη χώρα, πάρθηκε η απόφαση ώστε την προσεχή Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, να ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 για όλους τους ενηλίκους άνω των 18 ετών.

Μοναδική προϋπόθεση για να κλείσει κάποιος ραντεβού τρίτης δόσης είναι να έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από τη δεύτερη δόση. Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά όλους όσοι έκαναν εμβόλιο της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca. Η ενισχυτική δόση θα γίνεται προς το παρόν με το εμβόλιο της Pfizer και σύντομα θα χορηγείται και με το εμβόλιο της Moderna.

Όσων αφορά όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen (Johnson & Johnson) η διαδικασία για την αναμνηστική δόση θα είναι ελαφρώς διαφορετική. Οι συγκεκριμένοι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν από την Παρασκευή στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους. Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με το ίδιο εμβόλιο, της Janssen, είτε με εμβόλιο της Pfizer – σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα και χορήγησης του εμβολίου της Moderna.

Οι πολίτες δεν θα ειδοποιούνται με SMS και θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα στον κατάλληλο χρόνο για να κλείνουν το ραντεβού τους. Σε περίπτωση που προσπαθήσουν να το κάνουν νωρίτερα, το σύστημα δεν θα τους επιτρέπει να προγραμματίσουν ραντεβού.

Παρά το γεγονός ότι ο «βασικός» εμβολιασμός συνεχίζει να προσφέρει υψηλότατη προστασία από νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο, η προστασία έναντι της λοίμωξης μειώνεται με τον καιρό – τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνεται στο 60% έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. Επίσης, όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, φαίνεται ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Συνεπώς, η απόφαση για ενισχυτική δόση προκρίνεται σε αρκετές χώρες του κόσμου ως επιπλέον μέτρο για την ανάσχεση των κρουσμάτων, η αύξηση των οποίων μαθηματικά σημαίνει περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, που χορηγεί ενισχυτική δόση εδώ και καιρό, τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο σε ποσοστό 93%, 92% είχε μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% είχε μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.

Σημειώνουμε επίσης, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενισχυτική δόση δεν παρουσιάζει κάποια σημαντικότερη ή συχνότερη παρενέργεια από ό,τι οι προηγούμενες.