Τα καθημερινά νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστρία αυξήθηκαν ραγδαία, πλησιάζοντας το αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από έναν χρόνο, καθιστώντας ένα ειδικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους όλο και πιο πιθανό, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να πείσει όσους αρνούνται να εμβολιαστούν να κάνουν το εμβόλιό τους κατά της Covid-19.

Περίπου το 64% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορωνοϊού. Αυτό είναι σύμφωνο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη – στην Ελλάδα είμαστε περίπου στο 62%.

Πολλοί Αυστριακοί είναι δύσπιστοι σχετικά με τα εμβόλια, μια άποψη που ενθαρρύνεται από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο στο αυστριακό κοινοβούλιο.

Ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 8.594 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας – πρόκειται για μια αύξηση 32% από την Τετάρτη και έναν νούμερο πολύ κοντά στο ρεκόρ των 9.000 κρουσμάτων που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν εφαρμόστηκε το δεύτερο από τα τρία lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Έχοντας υιοθετήσει μια προσέγγιση άρσης των περιορισμών το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Συντηρητικών εκπόνησε ένα σχέδιο βάσει του οποίου ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός θα τεθεί σε ειδικό lockdown, με περιορισμούς στις καθημερινές του μετακινήσεις, μόλις γεμίσουν 500 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με ασθενείς που πάσχουν από Covid-19.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι μη εμβολιασμένοι, μη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν αναρρώσει από μόλυνση από κορωνοϊό, δεν θα επιτρέπεται να επισκέπτονται καφέ και τα εστιατόρια μόλις καταληφθούν 500 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με Covid-19. Ο αριθμός των κατειλημμένων κλινών αυτή τη στιγμή είναι 352 και αυξάνεται κατά περισσότερες από 10 την ημέρα.

Από τις εννέα επαρχίες της Αυστρίας, το Σάλτσμπουργκ και η Άνω Αυστρία καταγράφουν το 45% των νέων κρουσμάτων. Αυτές οι δύο επαρχίες έχουν μακράν τις περισσότερες λοιμώξεις σε σχέση με τον πληθυσμό. Η Άνω Αυστρία, ένα προπύργιο του Κόμματος της Ελευθερίας, έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Αυστρία.