Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να παίρνουν κάποιο συμπλήρωμα ψευδαργύρου με το πρώτο σημάδι κρυολογήματος και υπάρχουν νέα στοιχεία που υποστηρίζουν την τακτική τους.
Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα φαίνεται να βοηθούν στη μείωση των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, η ιγμορίτιδα και η πνευμονία.
Πολλές μη συνταγογραφούμενες θεραπείες για το κρυολόγημα και τον βήχα προσφέρουν μόνο «οριακά οφέλη», σημείωσαν οι ερευνητές, καθιστώντας «τον ψευδάργυρο μια «φυσική» εναλλακτική για την αυτοδιαχείριση μη σοβαρών λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Δρ Jennifer Hunter, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας NICM στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Η ομάδα της δημοσίευσε τα ευρήματά της στο BMJ Open.
Σύμφωνα με την ομάδα της Δρ Hunter, ο ψευδάργυρος έχει κερδίσει την προσοχή των ερευνητών επειδή είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία, τη φλεγμονή, τον τραυματισμό των ιστών, την αρτηριακή πίεση και τις αποκρίσεις των ιστών στην έλλειψη οξυγόνου.
Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες του ψευδάργυρου, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από δώδεκα κλινικές δοκιμές που περιελάμβαναν περισσότερους από 5.400 ενήλικες. Καμία από αυτές δεν εξέτασε συγκεκριμένα τη χρήση ψευδαργύρου για την πρόληψη ή τη θεραπεία της Covid-19.
Οι ταμπλέτες ήταν η πιο κοινή μορφή πρόσληψης ψευδαργύρου, ακολουθούμενη από ρινικά σπρέι και τζελ, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Οι δόσεις διέφεραν, ανάλογα με το σκεύασμα και αν ο ψευδάργυρος χρησιμοποιήθηκε για πρόληψη ή θεραπεία.
Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οι ταμπλέτες ψευδαργύρου ή το ρινικό σπρέι εκτιμήθηκε ότι αποτρέπουν περίπου πέντε νέες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού ανά 100 άτομα τον μήνα και τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα στη μείωση του κινδύνου πιο σοβαρών συμπτωμάτων, όπως πυρετός και άλλα συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε τρεις μόνο μελέτες, σημείωσε η ομάδα.
Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα υποχώρησαν δύο ημέρες νωρίτερα με τη χρήση είτε ρινικού σπρέι ψευδαργύρου είτε υπογλώσσια, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, έδειξαν τα δεδομένα. Οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν ψευδάργυρο είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της νόσου από εκείνους που χρησιμοποιούσαν εικονικό φάρμακο, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες μεταξύ των χρηστών ψευδαργύρου.
Συνολικά, ο ψευδάργυρος μπορεί να προσφερθεί ως επιλογή θεραπείας από τους γιατρούς σε ασθενείς «που αναζητούν απελπισμένα ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης και ζητούν επίμονα μια περιττή συνταγή αντιβιοτικών», πρότειναν οι ερευνητές. Ωστόσο σημείωσαν ότι «οι γιατροί και οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι παραμένει αβέβαιη σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητα διαφορετικών σκευασμάτων, δόσεων και μεθόδων χορήγησης ψευδαργύρου».