Πλαστικά απόβλητα που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, βάρους 25.900, έχουν καταλήξει στους ωκεανούς, όπως αποκαλύπτει έρευνα.
Τα πλαστικά απόβλητα, που αποτελούνται από εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και γάντια, ξεπέρασαν κατά πολύ την ικανότητα των χωρών υγειονομικής ταφής να τα επεξεργάζονται σωστά, ανέφεραν οι ερευνητές.
Από την αρχή της πανδημίας, εκτιμάται ότι έχουν δημιουργηθεί 8,4 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων από 193 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
«Η πανδημία οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για πλαστικά μιας χρήσης που εντείνει την πίεση σε ένα ήδη εκτός ελέγχου παγκόσμιο πρόβλημα πλαστικών απορριμμάτων», δήλωσαν οι Yiming Peng και Peipei Wu από το Πανεπιστήμιο της Ναντσίνγκ στην Κίνα, συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό PNAS.
«Τα πλαστικά μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό, να συναντήσουν θαλάσσια άγρια ζωή και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε τραυματισμό της ή ακόμα και θάνατο», πρόσθεσαν.
Μια μελέτη τον Μάρτιο παρουσίασε την πρώτη περίπτωση ψαριού που εντοπίστηκε παγιδευμένο σε ιατρικό γάντι, κατά τη διάρκεια καθαρισμού καναλιού στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Στη Βραζιλία, μια προστατευτική μάσκα PFF-2 βρέθηκε στο στομάχι ενός νεκρού πιγκουίνου.
Οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα σχεδόν όλα τα πλαστικά που σχετίζονται με την πανδημία θα καταλήξουν είτε στον βυθό της θάλασσας είτε στις παραλίες.
Η κινεζική μελέτη διαπίστωσε ότι το 46% των κακοδιαχειριζόμενων πλαστικών απορριμμάτων προέρχονταν από την Ασία, λόγω του υψηλού επιπέδου χρήσης μάσκας από τους ανθρώπους εκεί, 24% από την Ευρώπη και 22% από τη Βόρεια και Νότια Αμερική.
Οι Peng και Wu είπαν ωστόσο ότι η έρευνά τους έδειξε ότι το 87,4% των συγκεκριμένων απορριμμάτων προέρχεται από νοσοκομεία και όχι από ατομική χρήση. Η χρήση προσωπικού εξοπλισμού προστασίας συνέβαλε μόνο στο 7,6% του συνόλου, ενώ οι συσκευασίες και τα self-test αντιστοιχούσαν στο 4,7% και 0,3% αντίστοιχα.
«Το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού προέρχεται από ιατρικά απόβλητα από νοσοκομεία, με την επιβάρυνση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας και των συσκευασιών διαδικτυακών αγορών να είναι ελάχιστη», έγραψαν οι συγγραφείς: «Αυτό δημιουργεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για το ωκεάνιο περιβάλλον».
«Εντοπίζουμε μια μακροχρόνια επίδραση της διαφυγής αποβλήτων που σχετίζεται με την πανδημία στους ωκεανούς. Στο τέλος αυτού του αιώνα, το μοντέλο μας δείχνει ότι σχεδόν όλα τα πλαστικά που σχετίζονται με την πανδημία θα καταλήξουν είτε στον βυθό (28,8%) είτε στις παραλίες (70,5%)», κατέληξαν.