Το εθνικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων της Γερμανίας κατέγραψε νέο υψηλό κρουσμάτων κορωνοϊού, την ώρα που ένας από τους κορυφαίους ιολόγους της χώρας προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί νέο lockdown εάν οι εμβολιασμοί δεν επιταχυνθούν γρήγορα.

Τα 39.676 κρούσματα που καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο Robert Koch ξεπέρασαν το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ των 37.120 νέων κρουσμάτων της Παρασκευής. Το Ινστιτούτο ανέφερε ότι το ποσοστό μόλυνσης στη Γερμανία αυξήθηκε σε 232,1 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες.

Το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι πρέπει να ακυρώσει τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας του αριθμού των μελών του προσωπικού που φροντίζουν άτομα με Covid-19. Οι αρχές έχουν πει ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

«Έχουμε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Δρ Christian Drosten, επικεφαλής ιολογίας στο Charite, σχετικά με την κατάσταση σε πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων σε όλη τη χώρα: «Κάτι πρέπει να κάνουμε άμεσα».

Ο Δρ Drosten είπε ότι περιμένει «έναν πολύ επίπονο χειμώνα» εάν οι εμβολιασμοί δεν αυξηθούν γρήγορα: «Πιθανώς θα πρέπει να ελέγξουμε ξανά τη διασπορά των λοιμώξεων μέσω μέτρων – όχι πιθανώς, σίγουρα», είπε. «Είμαστε σε κακή κατάσταση: έχουμε 15 εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί και θα έπρεπε να το είχαν κάνει», συμπλήρωσε.

Αρκετά νοσοκομεία δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι βρίσκονται στα όριά τους και έχουν γεμάτες ΜΕΘ με ασθενείς με κορωνοϊό, ώστε δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να δεχθούν νέους ασθενείς.

Η Γερμανία έχει μια προσωρινή εθνική κυβέρνηση μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τα κόμματα που αναμένεται να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση σχεδιάζουν να εισαγάγουν νομοθετική ρύθμιση αυτήν την εβδομάδα που θα επιτρέψει τη λήξη της «επιδημικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας» που ισχύει από τον Μάρτιο του 2020 και θα παρέχει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη θέσπιση μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Όπως και σε άλλες περιόδους της πανδημίας, η χώρα έχει ένα συνονθύλευμα περιφερειακών κανόνων. Οι περισσότερες περιοχές περιορίζουν την πρόσβαση σε πολλούς εσωτερικούς χώρους και εκδηλώσεις μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού, έχουν αναρρώσει από Covid-19 ή έκαναν πρόσφατα αρνητικό τεστ – αν και η τελευταία κατηγορία αποκλείεται πλέον σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, υπάρχουν παράπονα ότι οι κανόνες συχνά επιβάλλονται χαλαρά.