Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι αντιστέκονται φυσικά στη λοίμωξη από κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκάθαρα εκτεθεί στον ιό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα εμβόλια, σύμφωνα με ερευνητές.

Μια ομάδα από το University College του Λονδίνου είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι είχαν κάποιο βαθμό ανοσίας έναντι του νέου κορωνοϊού προτού ξεκινήσει η πανδημία. Αυτή πιθανότατα προήλθε από το ότι ο οργανισμός τους είχε μάθει πώς να καταπολεμά ιούς που σχετίζονται με αυτόν που έχει σαρώσει τον κόσμο.

Η αναβάθμιση των εμβολίων ώστε να αντιγράψουν αυτήν την προστασία, θα μπορούσε να κάνει τα εμβόλια ακόμη πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν στενά νοσηλευτικό προσωπικό κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, λαμβάνοντας τακτικά δείγμα αίματος.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, δεν αρρώστησαν όλοι που συμμετείχαν στη μελέτη. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να αποφύγουν τον ιό.

Αλλά περίπου ένας στους 10 είχε σημάδια έκθεσης στον κορωνοϊό, αλλά χωρίς να αναπτύξει συμπτώματα, χωρίς να βρεθεί ποτέ θετικός σε τεστ και χωρίς να αναπτύξει ποτέ αντισώματα για την καταπολέμησή του στο αίμα.

Μέρος του ανοσοποιητικού τους συστήματος μπόρεσε να ξεπεράσει τον ιό προτού εκείνος καταφέρει να επικρατήσει – αυτό που είναι γνωστό ως «εκτρωτική λοίμωξη».

Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ήδη, πριν από την πανδημία, προστατευτικά Τ-κύτταρα, τα οποία αναγνωρίζουν και σκοτώνουν κύτταρα μολυσμένα με τον κορωνοϊό. Ο Δρ Leo Swadling, ένας από τους ερευνητές, είπε ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν ήδη έτοιμο να καταπολεμήσει τη νέα ασθένεια.

Τα Τ-κύτταρα μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα διαφορετικό μέρος του ιού από το κομμάτι που τα περισσότερα από τα τρέχοντα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να βρει. Τα εμβόλια στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του κορωνοϊού. Ωστόσο, αυτά τα σπάνια Τ-κύτταρα μπόρεσαν να ψάξουν μέσα στον ιό και να εντοπίσουν τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή του.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ήταν σε θέση να ελέγξουν τον ιό προτού γίνει ανιχνεύσιμος, ήταν πιο πιθανό να έχουν αυτά τα Τ-κύτταρα που αναγνωρίζουν τον εσωτερικό μηχανισμό του πριν από την έναρξη της πανδημίας», πρόσθεσε ο Δρ Swadling.

Αυτές οι εσωτερικές πρωτεΐνες είναι παρόμοιες σε όλα τα σχετικά είδη κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ευρέως διαδεδομένα και προκαλούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Η στόχευση αυτών των πρωτεϊνών με ένα εμβόλιο θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι όλων των κορονοϊών, αλλά και νέων παραλλαγών αυτού που προκαλεί την πανδημία.