Η συμβουλευτική επιτροπή για την πανδημία στην Ολλανδία συνέστησε την επιβολή του πρώτου μερικού lockdown στη Δυτική Ευρώπη από το καλοκαίρι, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να λάβει αντιδημοφιλή δράση για την καταπολέμηση της νέας έκρηξης κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Το υπουργικό συμβούλιο του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Mark Rutte αναμένεται να αποφασίσει αύριο για την επιβολή μέτρων, μετά από σύσταση της Ομάδας Διαχείρισης Επιδημιών. Η κυβέρνηση ακολουθεί συχνά τις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Τα βήματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν την ακύρωση μαζικών εκδηλώσεων, το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων και το κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά όχι το κλείσιμο των σχολείων.

Μετά από ένα μερικό lockdown περίπου δύο εβδομάδων, η είσοδος σε δημόσιους χώρους θα πρέπει να περιορίζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα από μόλυνση από κορωνοϊό, σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών.

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, η τακτική είναι η αποφυγή των περιοριστικών μέτρων και των lockdown, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα εμβόλια και στην ενισχυτική δόση.

Η Ολλανδία μέχρι στιγμής έχει παρέχει ενισχυτική δόση σε μια μικρή ομάδα ατόμων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα αρχίσει να την προσφέρει σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω τον Δεκέμβριο, ενώ θα είναι τελικά διαθέσιμη για οποιονδήποτε άνω των 60 ετών.

Αν και το ποσοστό εμβολιασμού των ενηλίκων της χώρας πλησιάζει το 85%, τα νοσοκομεία σε ορισμένα μέρη της Ολλανδίας αναγκάστηκαν να περιορίσουν τη φροντίδα άλλων περιστατικών για να εστιάσουν σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Τον περασμένο μήνα, περίπου το 56% των Ολλανδών ασθενών σε νοσοκομεία με Covid-19 και το 70% των ασθενών στις ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς στα ολλανδικά νοσοκομεία με Covid είχαν μέση ηλικία τα 59 χρόνια, ενώ οι εμβολιασμένοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 77 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία επανέφερε τη χρήση μάσκας και επέκτεινε τη λίστα των χώρων που είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή πρόσφατου αρνητικού τεστ για πρόσβαση σε αυτούς.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, σε περισσότερα από 400 ανά 100.000 κατοίκους – υψηλά όσο τις χειρότερες εβδομάδες του περασμένου Δεκεμβρίου.