Ορισμένα κοινά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τι κάνει ο ιός της γρίπης στα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Viruses, οι ερευνητές εντόπισαν ένα φάρμακο για τη χοληστερόλη, καθώς και δύο αντικαταθλιπτικά και ένα αντιισταμινικό που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανταποκρίνονται στον ιό.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά, επειδή οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές της γρίπης, όπως οι ηλικιωμένοι, είναι επίσης οι πιο πιθανοί να λαμβάνουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά προσομοιώσεις υπολογιστή για να δουν πώς μια ομάδα 45 κοινών φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του ιού και των ανθρώπινων κυττάρων. Στη συνέχεια, εξέθεσαν ανθρώπινα κύτταρα σε μη τοξικά επίπεδα των δραστικών συστατικών αυτών των φαρμάκων και παρακολούθησαν πώς ανταποκρίθηκαν τα κύτταρα μετά τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης.

Καμία από τις 45 ενώσεις δεν εμπόδισε τον ιό να σκοτώσει τα κύτταρα. Μερικά από αυτά φαινόταν να ενισχύουν τις επιπτώσεις του ιού, ενώ άλλα φάνηκε να τις μειώνουν. Ο μεταβολισμός στα κύτταρα και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούσαν το DNA τους μετά τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης άλλαξαν, όταν προστέθηκαν ορισμένα από τα φάρμακα.

Η παρουσία ορισμένων ενώσεων των φαρμάκων άλλαξε ειδικά τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα χρησιμοποιούσαν γονίδια που εμπλέκονται στην ιική απόκριση. Μεταξύ αυτών, οι ερευνητές εντόπισαν μια στατίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης και της καρδιακής ανεπάρκειας, δύο αντικαταθλιπτικά και ένα αντιισταμινικό.

Οι συγγραφείς περιγράφουν τη μελέτη τους ως «σημείο εκκίνησης» για περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς κοινά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις. Σημείωσαν ότι η έρευνά τους βασίζεται μόνο σε έναν τύπο ανθρώπινων κυττάρων και σε ένα στέλεχος γρίπης και δείχνει μόνο ότι η μέθοδός τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λίστας των φαρμάκων που πρέπει να διερευνηθούν.

Εν τω μεταξύ, τα άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα δεν θα πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν και δεν θα πρέπει να αλλάξουν τη δοσολογία τους, εάν κολλήσουν γρίπη, εκτός εάν τους το υποδείξει ο γιατρός τους.