Τα άτομα με διαταραχές ύπνου δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους ενήλικες να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και να αναπτύξουν Covid-19. Ωστόσο, εάν μολυνθούν, διατρέχουν 31% υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από την ασθένεια, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 360.000 ασθενείς, μεταξύ των οποίων 5.400 άτομα που συμμετείχαν επίσης σε μια μελέτη για τον ύπνο. Επίσης, οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο από Covid-19, όπως η παχυσαρκία, η καρδιακή νόσος, η πνευμονοπάθεια, ο καρκίνος και το κάπνισμα.

Η μελέτη είναι σημαντική επειδή βοηθά στον εντοπισμό μιας ακόμη ομάδας με δυνητικό κίνδυνο για χειρότερα αποτελέσματα από την Covid-19, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ Reena Mehra, διευθύντρια έρευνας για τις διαταραχές ύπνου στην Cleveland Clinic.

«Καθώς η πανδημία συνεχίζεται και η Covid-19 παραμένει εξαιρετικά μεταβλητή από ασθενή σε ασθενή, είναι κρίσιμο να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να προβλέψουμε ποιος θα αρρωστήσει σοβαρότερα», είπε.

Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμοστούν: «Εάν ένας ασθενής με υπνική άπνοια αναπτύξει λοίμωξη από τον κορωνοϊό, τότε ίσως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να λάβει Covid-19 θεραπεία», δήλωσε η Δρ Indira Gurubhagavatula, πρόεδρος της Ομάδας για την Covid-19 της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου.

Το γιατί τα άτομα με διαταραχές ύπνου μπορεί να αναπτύξουν πιο σοβαρή Covid-19 παραμένει άγνωστο, αλλά η φλεγμονή μπορεί να παίζει ρόλο, σημείωσε η Δρ Mehra, κάτι με το οποίο συμφώνησε η Δρ Gurubhagavatula.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν σοβαρή λοίμωξη το κάνουν εξαιτίας ενός συντριπτικού φλεγμονώδους φορτίου που οδηγεί σε τραυματισμό οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του πνευμονικού ιστού. Γνωρίζουμε επίσης ότι η άπνοια ύπνου από μόνη της προκαλεί αυξημένη φλεγμονή», εξήγησε.

Η έρευνα προσφέρει επίσης σημαντικές ενδείξεις ως προς το πώς να προχωρήσουμε στη διαχείριση του μεγάλου αριθμού ασθενών που έχουν άπνοια ύπνου και αναπτύσσουν λοίμωξη από τον κορωνοϊό, δήλωσε η Δρ Gurubhagavatula.