Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση λίγης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μην είναι απαραίτητα κάτι κακό.
«Ενώ δεν μπορέσαμε να μελετήσουμε τη συσχέτιση της κατανάλωσης πάνω από το συνιστώμενο όριο, τώρα γνωρίζουμε ότι η χαμηλή έως μέτρια πρόληψη καφεΐνης δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας ή υπέρτασης για τις μέλλουσες μητέρες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Stefanie Hinkle, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 2.500 έγκυες συμμετέχουσες. Εξέτασαν τις συγκεντρώσεις καφεΐνης στο πλάσμα του αίματος των συμμετεχουσών όταν ήταν έγκυες 10 και 13 εβδομάδων, ενώ ζήτησε από τις γυναίκες να αναφέρουν την εβδομαδιαία πρόσληψη καφέ, τσαγιού, αλλά και αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών με καφεΐνη.
Στη συνέχεια, η ομάδα συνδύασε αυτές τις πληροφορίες με κλινικές διαγνώσεις διαβήτη κύησης, υπέρτασης κύησης και προεκλαμψίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών στις 10 έως 13 εβδομάδες κύησης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη κύησης. Όχι μόνο αυτό, αλλά η κατανάλωση έως και 100 mg καφεΐνης την ημέρα συσχετίστηκε με 47% μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν και εκείνων που δεν κατανάλωναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσον αφορά την αρτηριακή πίεση ή την προεκλαμψία, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.
Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και σε ποσότητες μικρότερες από τη συνιστώμενη των 200 mg την ημέρα, συσχετίστηκε με μικρότερα μωρά, διευκρίνισε η Δρ Hinkle.
«Δεν θα συνιστούσα στις γυναίκες που γενικά δεν πίνουν ροφήματα με καφεΐνη να ξεκινήσουν την κατανάλωσή τους με σκοπό τη μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης», είπε η Δρ Hinkle: «Αλλά τα ευρήματά μας μπορεί να παρέχουν κάποια διαβεβαίωση στις γυναίκες που ήδη καταναλώνουν χαμηλή έως μέτρια ποσότητα καφεΐνης ότι αυτή πιθανότατα δεν θα αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία τους».
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να περιορίζουν την κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg ημερησίως. Οι συστάσεις βασίζονται σε μελέτες που υποδηλώνουν πιθανές συσχετίσεις με τη διακοπή κύησης και την ανάπτυξη του εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.