Το πρώτο γνωστό κρούσμα Covid-19 ήταν μια πωλήτρια στην περιβόητη πλέον αγορά της κινεζικής πόλης Ουχάν, και όχι ένας λογιστής που δεν φαινόταν να έχει σχέση με την αγορά -η περίπτωση του οποίου συνέβαλε στην εικασία ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από εργαστήριο- σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η προέλευση του ιού που προκαλεί την Covid-19 παραμένει άγνωστη και σημαντική πηγή έντασης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια κοινή μελέτη της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φέτος σχεδόν απέκλεισε τη θεωρία ότι ο Covid-19 προήλθε από εργαστήριο, λέγοντας ότι η πιο πιθανή υπόθεση ήταν ότι μόλυνε τους ανθρώπους φυσικά, πιθανώς μέσω του εμπορίου άγριου ζώων.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες στην Ουχάν με Κινέζους επιστήμονες και είπε σε μια κοινή έκθεση τον Μάρτιο ότι ο ιός Sars-CoV-2 πιθανότατα είχε μεταδοθεί από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω άλλου ζώου, αλλά ότι χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση.

Ο λογιστής, ο οποίος πιστευόταν ευρέως ότι ήταν το πρώτο κρούσμα της Covid-19, ανέφερε ότι τα πρώτα του συμπτώματα εμφανίστηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, αρκετές ημέρες αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά γνωστό, είπε ο Δρ Michael Worobey, επικεφαλής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Η σύγχυση προκλήθηκε από ένα οδοντιατρικό πρόβλημα που είχε ο άνδρας στις 8 Δεκεμβρίου, ανέφερε η μελέτη. «Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν μετά από πολλαπλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά της Ουχανάν, καθιστώντας μια γυναίκα πωλήτρια θαλασσινών εκεί το πρώτο γνωστό κρούσμα, με την έναρξη της ασθένειάς της να γίνεται στις 11 Δεκεμβρίου», ανέφερε η μελέτη.

Τα περισσότερα πρώιμα κρούσματα συνδέονταν με την αγορά, συγκεκριμένα με το δυτικό της τμήμα όπου άγριοι σκύλοι ρακούν φυλάσσονταν σε κλουβιά, παρέχοντας ισχυρές ενδείξεις για την προέλευση της πανδημίας από την αγορά άγριων ζώων.

Ο καθηγητής Worobey ήταν ένας από τους 15 περίπου ειδικούς που στα μέσα Μαΐου δημοσίευσαν μια στήλη στο Science απαιτώντας σοβαρή εξέταση της υπόθεσης ότι ο ιός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο στην Ουχάν. Σε αυτό το τελευταίο άρθρο, υποστήριξε ότι η έρευνά του για την προέλευση της πανδημίας «παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι προήλθε από την αγορά άγριων ζώων».

«Σε αυτήν την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, τα μισά από τα πρώτα κρούσματα συνδέονται με ένα μέρος που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Δρ Worobey: «Γίνεται πολύ δύσκολο να εξηγηθεί αυτό το μοτίβο, αν η επιδημία δεν ξεκίνησε από την αγορά».