Με νέα, αυστηρότερα μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων πολιτών προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας και την άνοδο κρουσμάτων και νοσηλειών που πιέζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στόχος δεν είναι η «τιμωρία» όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά η προστασία τους, καθώς φυσικά και η πίεση για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, υπάρχουν τρία επίπεδα στους χώρους, ανάλογα με τα μέτρα που εφαρμόζονται:

  • Χώροι όπου μπαίνουν εμβολιασμένοι και μη, χωρίς έλεγχο εμβολιασμού, νόσησης ή πρόσφατου τεστ, αλλά με χρήση μάσκα και με τον περιορισμό  ενός ατόμου ανά 9τ.μ.
  • Χώροι όπου οι μη εμβολιασμένοι μπαίνουν μόνο με εργαστηριακό τεστ, όπως οι χώροι εργασίας.
  • Χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, όπου μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι όσοι έχουν νοσήσει πρόσφατα, επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό τους. Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης θα μπορούν να προσέρχονται και οι μη εμβολισμένοι, αρκεί να διαθέτουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ 48 ωρών.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για τους ενήλικες: Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα απλώς με την επίδειξη self test.

Αναλυτικότερα, όλοι –αρκεί να φορούν τη μάσκα τους- μπορούν να μπουν σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους λαϊκές και ζαχαροπλαστεία, καθώς επίσης στα φαρμακεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για αστικές μετακινήσεις.

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι με πρόσφατο αρνητικό εργαστηριακό τεστ (rapid ή PCR) μπορούν να μπαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για υπεραστικές μετακινήσεις, σε χώρους εκπαίδευσης, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στις εκκλησίες, στα εμπορικά καταστήματα, στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης.

Οι κλειστοί χώροι εστίασης, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και πρόσφατα νοσήσαντες – οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε με πρόσφατο αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι οι άνω των 60 ετών πολίτες θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση για να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι μετά τις 13 Δεκεμβρίου.