Η πρώτη ανθρώπινη κλινική δοκιμή ενός ρινικού εμβολίου για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ πρόκειται να ξεκινήσει μετά από σχεδόν 20 χρόνια έρευνας.
Είναι ένα «αξιοσημείωτο ορόσημο», σύμφωνα με τον Δρ Howard Weiner,, συνδιευθυντή του Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών Ann Romney στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.
«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουμε συγκεντρώσει προκλινικά στοιχεία που υποδηλώνουν τις δυνατότητες αυτού του ρινικού εμβολίου για τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Δρ Weiner σε δελτίο Τύπου του νοσοκομείου: «Εάν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια μη τοξική θεραπεία για τα άτομα με Αλτσχάιμερ και θα μπορούσε επίσης να χορηγηθεί έγκαιρα για να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο».
Το εμβόλιο διαθέτει έναν πειραματικό παράγοντα που ονομάζεται Protollin ο οποίος διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι σχεδιασμένο να ωθεί τα λευκά αιμοσφαίρια στους λεμφαδένες που βρίσκονται στα πλάγια και στο πίσω μέρος του λαιμού να «μεταναστεύουν» στον εγκέφαλο και να απομακρύνουν τις πλάκες βήτα αμυλοειδούς, το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με την Δρ Tanuja Chitnis, καθηγήτρια νευρολογίας και κύρια ερευνήτρια στην κλινική δοκιμή, «Εδώ και 20 χρόνια, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην εξάλειψη της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης. Αυτό το εμβόλιο αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ».
«Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα μας άνοιξε τον δρόμο για να επιδιώξουμε μια εντελώς νέα προσέγγιση για την πιθανή θεραπεία και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών», πρόσθεσε.
Η δοκιμή φάσης 1 θα περιλαμβάνει 16 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 60 και 85 ετών που έχουν πρώιμη συμπτωματική νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά κατά τα άλλα έχουν καλή γενική υγεία. Θα λάβουν δύο δόσεις του ρινικού εμβολίου, με απόσταση μίας εβδομάδας.
Μαζί με την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου και του πόσο καλά το ανέχονται οι ασθενείς, οι ερευνητές θα εξετάσουν πώς επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής του στα λευκά αιμοσφαίρια.