Οι συνολικοί θάνατοι σε όλη την Ευρώπη από την Covid-19 είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας ότι η πανδημία έχει γίνει η νούμερο ένα αιτία θανάτου στην περιοχή.

Οι αναφερόμενοι θάνατοι έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 4.200 την ημέρα, διπλασιάζοντας τον αριθμό που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ο Οργανισμός, ενώ οι συνολικοί θάνατοι στην ήπειρο έχουν ήδη ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή», ο ΠΟΥ είπε ότι αναμένει «υψηλή ή ακραία πίεση» στα νοσοκομεία σε 25 από τις 53 χώρες της περιοχής, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε 49 χώρες να αντιμετωπίζουν παρόμοια πίεση.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Ευρώπη θα ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια μέχρι την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ.

Η άνοδος των κρουσμάτων οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, η οποία κυριαρχεί πλέον σε ολόκληρη την περιοχή, τροφοδοτούμενη από την εκτεταμένη χαλάρωση των προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση, από το καλοκαίρι.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας, μεγάλος αριθμός πολιτών ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με τον χρόνο, «πολλοί άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι στον ιό».

Ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, είπε ότι είναι απαραίτητο οι χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «εμβόλιο+»: «Αυτό σημαίνει να λαμβάνουμε τις τυπικές δόσεις του εμβολίου και να κάνουμε και μια αναμνηστική», είπε, «αλλά και να ενσωματώνουμε προληπτικά μέτρα στην καθημερινότητά μας».

Σε συνδυασμό με τα εμβόλια, είπε ο Δρ Kluge, η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, ο αερισμός των εσωτερικών χώρων, η διατήρηση της φυσικής απόστασης και το φτέρνισμα στον αγκώνα είναι «απλοί, αποτελεσματικοί τρόποι για να ελέγξουμε τον ιό».

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων είχαν χορηγηθεί στην ήπειρο και το 53,5% των πολιτών είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά πρόσθεσε ότι το ποσοστό «κρύβει μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών», με μερικούς πληθυσμούς εμβολιασμένους σε ποσοστό 10% και άλλους σε 80%.

Τα εμβόλια είναι «ένα ζωτικό εργαλείο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων» και έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, είπε, καλώντας τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη, μεταξύ άλλων συνεργαζόμενοι με συμπεριφορικούς επιστήμονες για την κατανόηση της απροθυμίας ατόμων και κοινοτήτων να εμβολιαστούν.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι μόνο το 48% των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη φορούν μάσκα όταν φεύγουν από το σπίτι, είπε, εκτιμώντας ότι η χρήση μάσκας κατά 95% θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους από 160.000 θανάτους που θα μπορούσαν διαφορετικά να συμβούν πριν από την 1η Μαρτίου.