Ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Αγγλία που είναι θετικοί στον κορωνοϊό αγνοούν τους κανόνες αυτοαπομόνωσης και τη διαδικασία της καραντίνας, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) της χώρας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις το 75% των ερωτηθέντων ακολούθησαν πλήρως τις οδηγίες για απομόνωση για 10 ημέρες μετά από θετικό τεστ για λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

Το ομολογουμένως ανησυχητικό ποσοστό σηματοδοτεί μια πτώση στη συμμόρφωση για αυτοαπομόνωση μετά από λοίμωξη από τον Σεπτέμβριο, όταν το 78% είχε δηλώσει ότι τηρεί το μέτρο και μια ακόμη πιο σημαντική πτώση από τον Μάιο, όταν το ποσοστό που ακολουθούσε τη διαδικασία ήταν 86%.

Τα τελευταία στοιχεία βασίζονται σε απαντήσεις που συλλέχθηκαν από ενήλικες στην Αγγλία μεταξύ 1ης και 6ης Νοεμβρίου.

Το ONS σημείωσε ότι η αλλαγή στάσης μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου ήταν «στατιστικά σημαντική» και βεβαίως επικίνδυνη για την εξάπλωση του ιού.

Ο Tim Gibbs, επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης δημοσίων υπηρεσιών του ONS, είπε: «Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι παρόλο που η πλειονότητα των πολιτών που αποδεικνύονται θετικοί στη λοίμωξη από κορωνοϊό τηρεί τις απαιτήσεις για αυτοαπομόνωση, έχει σημειωθεί μια σημαντική μείωσή τους τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

»Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αυτοαπομονωνόμαστε όταν είναι απαραίτητο για να βοηθήσουμε να μείνουν όλοι ασφαλείς και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, ειδικά τώρα που διανύουμε τους χειμερινούς μήνες».