Για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στην Ελλάδα μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

«Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση, αλλά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με το μέσο κυλιόμενο του τελευταίου 7αημέρου στα 6.700 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ συνεχίζει να αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους, σαν αποτέλεσμα της σημαντικής έξαρσης της πανδημίας που ζούμε εδώ και 6 εβδομάδες.

​»Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ η εικόνα αυτή είναι γνωστή πια σε όλους, με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξης της πανδημίας, επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού, αποστασιοποιημένης παρατήρησης των εξελίξεων, λες και δεν μας αφορά όλους.

​»Υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας αγγίζουν τις 54.000 σήμερα. Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο ότι παρά την όποια σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα, στην όπως διαφαίνεται ανακοπή της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων που βλέπαμε τις προηγούμενες τρεις – τέσσερις εβδομάδες, με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε στην κοινότητα και το μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες και θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων.

»​Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης που διαμορφώθηκε πριν από δύο ημέρες από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής μας δίνει την εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού σε όλη την επικράτεια αφού 27 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι πια στο βαθύ κόκκινο, στο επίπεδο 5.

​»Νέες αυξητικές τάσεις εμφανίζονται σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρο. Η νοσηρότητα και η θνητότητα διαφέρει πολύ σημαντικά μεταξύ των διαφόρων περιφερειακών ενοτήτων και αυτό που μονότονα μας λένε οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας είναι ότι υψηλή θνητότητα έχουμε σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων, ιδιαίτερα δε στις περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό.

​»Παρακολουθώντας προσεκτικά την πορεία της θετικότητας των εργαστηριακών τεστ, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρεί κανείς μία μικρή μείωση της θετικότητας στο 1,75% με 1,8%, με αυξημένο όμως τον συνολικό αριθμό των ελέγχων στα 2,6 εκατομμύρια ελέγχους την εβδομάδα.

​»Η θετικότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων παραμένει σταθερή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παιδιά σχολικής ηλικίας, της μοναδικής ηλικιακής ομάδας στην Ελλάδα που ελέγχεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στο σύνολό της, σήμερα 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που κάνουν δύο φορές την εβδομάδα για να πάνε στο σχολείο.

​»Στο σημείο αυτό θα ήθελα και πάλι να τονίσω ότι το εντατικό testing που εφαρμόζουμε στη χώρα μας, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στους ανεμβολίαστους ενήλικες, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε».