Η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο, με τα αυξημένα κρούσματα Covid-19 που μπορεί να προκαλέσει να έχουν «σοβαρές συνέπειες» σε ορισμένες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο υπεύθυνος για την υγεία Οργανισμός του ΟΗΕ, σε τεχνικές συμβουλές προς τα 194 κράτη μέλη του, τα προέτρεψε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο και να «διασφαλίσουν ότι υπάρχουν σχέδια ανάγκης» για τη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών υγείας.

«Η παραλλαγή Όμικρον έχει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό μεταλλάξεων στην ακίδα πρωτεΐνης, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές για τον πιθανό αντίκτυπό τους στην τροχιά της πανδημίας», ανέφερε ο ΠΟΥ: «Ο συνολικός παγκόσμιος κίνδυνος που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ως πολύ υψηλός».

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της δυνατότητας της παραλλαγής Όμικρον να αποφύγει την προστασία από τα εμβόλια, αλλά και προηγούμενες λοιμώξεις, ανέφερε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι αναμένονται περισσότερα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα μέχρι στιγμής περιπτωσιολογικά στοιχεία, από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Νότιο Αφρική, αλλά και από τις πρώτες λοιμώξεις που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, δεν δείχνουν σοβαρότερη ασθένεια ή περισσότερους θανάτους εξαιτίας της Όμικρον. Για την ακρίβεια, σχεδόν όλα τα περιστατικά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, τα οποία μάλιστα υποχωρούν και πιο γρήγορα. Όμως μιλάμε για μερικές δεκάδες –εκατοντάδες στην καλύτερη- περιπτώσεις, οπότε ίσως αυτό να μην σημαίνει κάτι. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε έως τότε; Ό,τι κάναμε: να τηρούμε την κοινωνική αποστασιοποίηση, να φοράμε τη μάσκα μας σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους με συνωστισμό, να πλένουμε τα χέρια μας και φυσικά να εμβολιαστούμε – να κάνουμε την ενισχυτική δόση, να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας με τη δεύτερη ή να τον ξεκινήσουμε κάνοντας την πρώτη. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και προστατεύει αποδεδειγμένα εμάς και τους γύρω μας.