Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η Όμικρον, ήταν παρούσα στην Ολλανδία νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της χώρας.

Η παραλλαγή ταυτοποιήθηκε σε δύο δείγματα θετικών τεστ που έγιναν στη χώρα μεταξύ 19 και 23 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από την πρώτη αναφορά της παραλλαγής από τη Νότια Αφρική. Δεν είναι σαφές εάν τα άτομα που έκαναν τα τεστ είχαν επισκεφθεί κάποια χώρα της νότιας Αφρικής.

Έως τώρα πιστευόταν ότι δύο πτήσεις που έφτασαν από τη Νότια Αφρική την Κυριακή είχαν φέρει τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής στην Ολλανδία: Δεκατέσσερα άτομα στις πτήσεις προς το Άμστερνταμ βρέθηκαν θετικά στην Όμικρον, μεταξύ των 61 επιβατών που διαπιστώθηκε ότι είχαν κορωνοϊό.

Ωστόσο, ενώ τα δύο νέα δείγματα αποκαλύπτουν ότι η Όμικρον βρισκόταν στην Ολλανδία νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, δεν προηγούνται των κρουσμάτων στη νότια Αφρική: Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ένα δείγμα που συλλέχθηκε στις 9 Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον κρύβει υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης για όσους έχουν ήδη περάσει λοίμωξη με κορωνοϊό. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις εβδομάδες για να γίνουν γνωστά περισσότερα για την επίδραση της έντονα μεταλλαγμένης παραλλαγής.

«Σε ένα ειδικό τεστ PCR, τα δείγματα έδειξαν μια ανωμαλία στην ακίδα πρωτεΐνης», δήλωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) που ανακοίνωσε τα επίμαχα κρούσματα. «Αυτό προκάλεσε την ανησυχία ότι μπορεί να πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον. Οι αρμόδιοι για την υγεία θα ειδοποιήσουν τα άτομα που εμπλέκονται και θα ξεκινήσουν την ιχνηλάτηση της πηγής και των επαφών», ανέφερε η δήλωση.

Το RIVM είπε επίσης ότι διαφορετικά στελέχη της Όμικρον εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών από τις δύο πτήσεις της Κυριακής, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πιθανότατα μολύνθηκαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, από διαφορετικές πηγές και σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Οι ολλανδικές αρχές, εν τω μεταξύ, επιδιώκουν επίσης να έρθουν σε επαφή και να κάνουν τεστ σε χιλιάδες επιβάτες που έχουν ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ε.Ε. έχουν περιορίσει όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής εν μέσω ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή.