Η 1η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988 και είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενωθούν στον αγώνα κατά του HIV, να δείξουν υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) και να τιμήσουν τη μνήμη όσων πέθαναν από την ασθένεια.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το 2021, όταν οι φορείς έχουν δυσκολευτεί ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο ιός HIV εντοπίστηκε το 1984, όταν πυροδότησε τεράστιο διεθνή τρόμο και εσφαλμένα θεωρήθηκε ότι επηρεάζει μόνο μέλη της LGBT+ κοινότητας: έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο 35 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει 78 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, τόσα χρόνια μετά, δεν είναι όλοι εξοικοιωμένοι με τα δεδομένα για το πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους από τον ιό, ενώ το στίγμα και οι διακρίσεις παραμένουν μια πραγματικότητα που αλλάζει τη ζωή για τα άτομα που ζουν με τον HIV.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS επινοήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1987 από τους δημοσιογράφους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας James W. Bunn και Thomas Netter και διευθύνεται από το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS (UNAIDS) από το 1996.
Ο Πάπας, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, με την ευκαιρία της Ημέρας, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εξάλειψη της ασθένειας, έναν στόχο που ο ΟΗΕ ελπίζει να επιτύχει έως το 2030. Ο Λευκός Οίκος στολίζεται με μια κόκκινη κορδέλα 8,5 μέτρων από το 2007, τονίζοντας τη δέσμευση του Οβάλ Γραφείου για την καταπολέμηση του AIDS.
Κάθε χρόνο το UNAIDS, ο ΠΟΥ και μια σειρά ΜΚΟ συμφωνούν για το θέμα της Ημέρας, εφιστώντας την προσοχή σε διαφορετικές πτυχές της νόσου.
Φέτος, το UNAIDS υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να τερματιστούν οι ανισότητες που προκαλεί το AIDS σε όλο τον κόσμο, με κεντρικό σύνθημα «End inequalities. End AIDS» («Εξαλείψτε τις ανισότητες. Εξαλείψτε το AIDS»).
Υπενθυμίζουμε ότι πλέον οι φορείς του HIV μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή χάρη στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αναπτύχθηκαν και τα οποία καταστέλλουν τον ιό και δεν τον αφήνουν να εξελιχθεί σε AIDS, εμποδίζοντας παράλληλα και τη μετάδοσή του.