Οι ασθενείς που επιβιώνουν από σοβαρή Covid-19 έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν τον επόμενο χρόνο από εκείνους που δεν είχαν λοίμωξη ή παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα του ιού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Medicine, δείχνει ότι οι σοβαρές λοιμώξεις από κορωνοϊό μπορεί να βλάψουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη υγεία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου ήταν μεγαλύτερος για ασθενείς κάτω των 65 ετών και μόνο στο 20% των σοβαρών ασθενών με Covid-19 που πέθαναν συνέβη λόγω τυπικών επιπλοκών της Covid-19, όπως η αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Διεξάγαμε μια προηγούμενη μελέτη που έδειξε ότι οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που ανάρρωσαν διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν ξανά τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε ο καθηγητής Arch Mainous του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης: «Αυτή η νέα μελέτη επέκτεινε τη διερεύνηση του κινδύνου θνησιμότητας τους επόμενους 12 μήνες».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 13.638 ασθενών που υποβλήθηκαν σε τεστ PCR στο σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα – 178 εξ αυτών εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα ιού, 246 ήπια ή μέτρια Covid-19, ενώ οι υπόλοιποι ήταν αρνητικοί. Όλοι οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ανέρρωσαν από τη νόσο και οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξή τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που πέρασαν βαριά τον κορωνοϊό είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν τον επόμενο χρόνο, μια τάση που ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών. Καθώς αυτοί οι θάνατοι συνέβαιναν συχνά πολύ μετά το πέρας της αρχικής μόλυνσης, δεν συνδέοντας εύκολα με την Covid-19 από τις οικογένειες ή τους γιατρούς των ασθενών, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους που σημειώθηκαν σε επιζώντες σοβαρής Covid-19 δεν συνδέονταν με κοινές επιπλοκές από τη νόσο – το 80% αυτών των θανάτων συνέβη από μια μεγάλη ποικιλία λόγων που συνήθως δεν σχετίζονται με τον ιό.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ασθενείς είχαν παρουσιάσει συνολική φθορά της υγείας τους που τους άφησε ευάλωτους: «Δεδομένου ότι πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος θανάτου από κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μη αναγνωρισμένη επιπλοκή της Covid-19, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί στη μείωση των σοβαρών περιπτώσεων της Covid-19», είπε ο Δρ Mainous.

«Το να ρισκάρετε και να ελπίζετε σε επιτυχή θεραπεία στο νοσοκομείο δεν λαμβάνει υπόψη την πλήρη εικόνα του αντίκτυπου της Covid-19. Η σύστασή μας σε αυτό το σημείο είναι η χρήση προληπτικών μέτρων, όπως ο εμβολιασμός, για την πρόληψη σοβαρής νόσου Covid-19», συμπλήρωσε.