Μετά την Αυστρία, η οποία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων από τον Φεβρουάριο και την Ελλάδα, όπου ο εμβολιασμός στους πολίτες άνω των 60 θα γίνει υποχρεωτικός από τον Ιανουάριο, η συζήτηση επί του θέματος έχει ανοίξει για τα καλά: Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως απάντηση στην εξάπλωση της «άκρως μεταδοτικής» παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη,

Σε μια έκκληση για άμεση δράση προς όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, η κυρία Von der Leyen ανέφερε ότι τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να κάνουν διαθέσιμες γρήγορα τις ενισχυτικές δόσεις και στάθηκε στο πλευρών των ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν προσωρινά υποχρεωτικά τεστ PCR σε ταξιδιώτες προτού ταξιδέψουν, ακόμη και από χώρες που βρίσκονται εντός των συνόρων της Ένωσης.

Σε ερώτηση που της έγινε, η Πρόεδρος της Κομισιόν κλήθηκε να απαντήσει αν υποστηρίζει την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19: Η κυρία Von der Leyen είπε ότι η εξάπλωση της νόσου και η απροθυμία μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί, η οποία επιβαρύνει τα συστήματα υγείας σε ορισμένες περιοχές της Ε.Ε. σημαίνουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει στο τραπέζι ως πολιτική απάντηση στο θέμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η Ursula Von der Leyen, η οποία προτού ξεκινήσει την  πολιτική της σταδιοδρομία εργαζόταν ως γιατρός, ανέφερε: «Έχουμε τα εμβόλια, τα εμβόλια που σώζουν ζωές, αλλά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς παντού. Και αυτό κοστίζει… Αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος για την υγεία που ακολουθεί αυτό το γεγονός».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε: «Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αυτό είναι κάτι που πιστεύω πως θέλει συζήτηση. Είναι κάτι που χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση, αλλά είναι μια συζήτηση που νομίζω ότι πρέπει να γίνει».