Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει υποχρεωτικός στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο, αφού πρώτα η ιδέα συζητηθεί στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η απερχόμενη Καγκελάριος Angela Merkel.

Η Γερμανία θα επιβάλει επίσης σημαντικούς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές για τα μη εμβολιασμένα άτομα – ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν θα έχουν πρόσβαση σε μη αναγκαίο καταστήματα και εκδηλώσεις, με μόνη εξαίρεση όσους έχουν αναρρώσει πρόσφατα από Covid-19: «Οι χώροι πολιτισμού και  αναψυχής σε όλη τη χώρα θα είναι ανοιχτοί μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει», είπε η Angela Merkel.

Τα μπαρ και τα κλαμπ θα πρέπει επίσης να κλείσουν εάν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, ανακοίνωσε επίσης η Καγκελάριος.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι «πολύ σοβαρή», προειδοποίησε η Merkel, με τα κρούσματα να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τον εμβολιασμένο πληθυσμό σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα, πέραν αυτών που έχουν ήδη ληφθεί», δήλωσε η Καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου.

«Για να βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει να σπάσει το τέταρτο κύμα και αυτό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», είπε, προσθέτοντας ότι μια εθνική εντολή εμβολιασμού θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2022, αφού συζητηθεί στη βουλή και μετά από καθοδήγηση από το Συμβούλιο Δεοντολογίας της Γερμανίας.

Η Αυστρία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους ενήλικους πολίτες από τον Φεβρουάριο πριν από μερικές ημέρες, ενώ και η χώρα μας θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών πολίτες από τα μέσα Ιανουαρίου.

Η Angela Merkel και ο διάδοχός της Olaf Scholz συναντήθηκαν σήμερα με τους περιφερειακούς ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων, για να συμφωνήσουν στην πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουν ταχθεί στη Γερμανία τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα του Olaf Scholz, όσο και οι Φιλελεύθεροι, αλλά και η Αριστερά.