Πολλαπλά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί στη Νέα Υόρκη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που παρακολούθησε ένα συνέδριο anime στο Μανχάταν στα τέλη Νοεμβρίου και βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή, όταν επέστρεψε στο σπίτι του στη Μινεσότα.

Οι υγειονομικοί ανακοίνωσαν επίσης ότι τα τεστ έδειξαν ότι άλλα πέντε άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα είχαν την ανησυχητική παραλλαγή. Ανάμεσά τους ένα άτομο που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και μια άλλη περίπτωση που πιθανώς συνδέεται με ταξίδι.

«Δεν υπάρχει λόγος συναγερμού. Θέλουμε απλώς να βεβαιωθούμε ότι το κοινό γνωρίζει τις πληροφορίες όταν τις λαμβάνουμε», δήλωσε η κυβερνήτης της πολιτείας Kathy Hochul.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, είπε ότι η γεωγραφική εξάπλωση των θετικών τεστ υποδηλώνει ότι η παραλλαγή βρίσκεται σε «κοινοτική εξάπλωση» στην πόλη και δεν συνδέεται με κάποιο μεμονωμένο γεγονός.

Η είδηση έρχεται μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής είχε εντοπιστεί στην Καλιφόρνια, σε ένα άτομο που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νότια Αφρική. Οι ειδικοί ανέφεραν ένα άλλο κρούσμα, σε μια γυναίκα από το Κολοράντο που είχε πρόσφατα ταξιδέψει σε χώρα της νότιας Αφρικής.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει ταξινομηθεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα γι’ αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι πιο μεταδοτική, όπως υποπτεύονται ορισμένοι ειδικοί, εάν προκαλεί σοβαρότερη νόσο και εάν μπορεί να «ξεγελάσει» τα εμβόλια.

Οι υγειονομικοί της πόλης των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων δήλωσαν ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου να αναφερθεί η νέα παραλλαγή και εκεί.

Τα πρόσφατα αναφερθέντα κρούσματα εμφανίστηκαν καθώς ο Πρόεδρος Joe Biden αποκάλυψε τις νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας εθνικής εκστρατείας που προωθεί τις ενισχυτικές δόσεις, τα τεστ στο σπίτι και τους αυστηρότερους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια.

Οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική ανέφεραν για πρώτη φορά την παραλλαγή Όμικρον, αλλά τα δείγματα προέρχονταν από πολλές χώρες της νότιας Αφρικής.

Καθώς η ευκολία για αεροπορικά ταξίδια επέστρεψε, είναι αναπόφευκτο ότι νέες παραλλαγές θα εξαπλωθούν από χώρα σε χώρα και πολιτεία σε πολιτεία, δήλωσε η καθηγήτρια Danielle Ompad, επιδημιολόγος στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης: «Δεν πρέπει να πανικοβάλλουμε, αλλά πρέπει να ανησυχούμε», είπε.