Μια εβδομάδα μετά την ονοματοδοσία της παραλλαγής Όμικρον, ο επιστημονικός κόσμος εξακολουθεί να προσπαθεί να καταλάβει το μέγεθος της απειλής που θέτει. Τα πρώτα κομμάτια ενός μεγάλου και πολύπλοκου παζλ αρχίζουν σιγά-σιγά να συγκεντρώνονται, καθώς οι επιστήμονες μαζεύουν τα πρώτα στοιχεία.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η παραλλαγή έχει μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό και αξιωματούχοι υγείας στη Νότια Αφρική έχουν παρατηρήσει αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που δείχνει υψηλή μεταδοτικότητα.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι να μάθουμε πόσο πιθανό είναι κάποιος που έχει ήδη περάσει λοίμωξη από τον κορωνοϊό να κολλήσει και πάλι με την Όμικρον.

Επιστήμονες ανέλυσαν τώρα σχεδόν 36.000 ύποπτες επαναμολύνσεις στη Νότια Αφρική για να αναζητήσουν τυχόν αλλαγές στα ποσοστά επαναμόλυνσης. Κατά τη διάρκεια των κυμάτων Βήτα και Δέλτα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των επαναμολύνσεων, παρά τις εργαστηριακές μελέτες που έδειχναν ότι αυτές οι παραλλαγές είχαν τη δυνατότητα να αποφύγουν εν μέρει την προηγούμενη ανοσία.

Ωστόσο, οι ειδικοί διαβλέπουν τώρα μια απότομη αύξηση στις επαναμολύνσεις: Αν και δεν έχουν εξετάσει κάθε ασθενή για να αποδείξουν ότι η νέα λοίμωξη είναι από την Όμικρον, λένε ότι το timing δείχνει ότι η παραλλαγή είναι η κινητήρια δύναμη της αύξησης των επαναμολύνσεων.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει αναθεωρηθεί ακόμη επίσημα από άλλους επιστήμονες, εκτιμά ότι η Όμικρον θα μπορούσε να έχει διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσει επαναμόλυνση, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια Juliet Pulliam, από το Πανεπιστήμιο Stellenbosch και μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το “πλεονέκτημα” της Όμικρον οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην αυξημένη ικανότητα να μολύνει ξανά άτομα που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν».

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η μείωση της ανοσίας λόγω χρονικής απόστασης από την αρχική λοίμωξη είναι ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε παραλλαγή να εξαπλωθεί.

Επιπλέον, αυτή είναι μια ανάλυση για μικρό χρονικό διάστημα και περισσότερα δεδομένα θα συγκεντρωθούν με τον καιρό. Επίσης, η μεγάλη εξάπλωση στη χώρα του HIV, ο οποίος καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστά επίσης πιο δύσκολη την ερμηνεία των ευρημάτων για τον υπόλοιπο κόσμο.

Εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν πόσο καλά τα αντισώματα μπορούν να επιτεθούν στη νέα παραλλαγή του ιού αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους την επόμενη εβδομάδα.