Αν και η νέα παραλλαγή Όμικορν εξαπλώνεται γρήγορα στον κόσμο, οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι ίσως να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από την παραλλαγή Δέλτα: Γιατροί στη Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή γίνεται κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού, διαπιστώνουν ότι τα ποσοστά νοσηλείας δεν έχουν αυξηθεί δραματικά προς το παρόν.

«Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός σοβαρής νόσησης», είπε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και επικεφαλής της απάντησης στην πανδημία στις ΗΠΑ, αν και διευκρίνισε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και πληροφορίες προτού βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα.

«Πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί προτού αποφασίσουμε ότι είναι λιγότερο σοβαρή ή ότι πραγματικά δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια, σε σύγκριση με τη Δέλτα», προειδοποίησε ο Δρ Fauci.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποφασίσει εάν θα άρει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και οι οποίες απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα από διάφορες χώρες της νότιας Αφρικής, όπως έκαναν και πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως.

«Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να άρουμε αυτήν την απαγόρευση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα», είπε ο Δρ Fauci: «Όλοι αισθανόμαστε πολύ άσχημα για τις δυσκολίες που έχουν επιβληθεί όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και στις άλλες αφρικανικές χώρες».

Η παραλλαγή Όμικρον έχει εντοπιστεί σε 17 πολιτείες των ΗΠΑ, έως τώρα. Η παραλλαγή Δέλτα παραμένει το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αποτελώντας το 99% των κρουσμάτων και οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών στις βόρειες πολιτείες. Ομάδες της Εθνοφρουράς έχουν σταλεί για να βοηθήσουν νοσοκομεία στη δυτική Νέα Υόρκη και τα νοσοκομεία της Μασαχουσέτης αναβάλουν εγχειρίσεις που δεν είναι επείγουσες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον σε αρκετές χώρες καθώς πλησιάζουν οι γιορτές. Την Κυριακή, η Βρετανία και η Δανία επιβεβαίωσαν πολλά νέα κρούσματα, υποδηλώνοντας ότι η παραλλαγή έχει εξαπλωθεί: Η Βρετανία ανέφερε 246 κρούσματα της Όμικρον -σχεδόν διπλάσια από εκείνα της Παρασκευής- και η Δανία 183 κρούσματα, τριπλάσια από της Παρασκευής.

Παγκοσμίως, η παραλλαγή Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 50 χώρες: στην Ελλάδα, έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα τρία κρούσματα, σε πολίτες που είχαν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της παραλλαγής τις τελευταίες ημέρες: Το Βέλγιο ζήτησε από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων μια εβδομάδα νωρίτερα για τα Χριστούγεννα. Η Ιταλία απαγόρευσε σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους ορισμένες δραστηριότητες αναψυχής, ενώ η Ιρλανδία και η Νορβηγία έκλεισαν τα νυχτερινά κέντρα.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση μιας νέας μελέτης, η Όμικρον μπορεί να έχει πάρει γενετικό κώδικα από έναν άλλο κορωνοϊό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από άλλα στελέχη του κορωνοϊού.