Τα υπάρχοντα εμβόλια θα πρέπει ακόμη να προστατεύουν τους ανθρώπους που προσβάλλονται από την παραλλαγή Όμικρον από σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα νέα έρχονται καθώς οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν στη νέα παραλλαγή στη Νότια Αφρική δείχνουν ότι μπορεί εν μέρει να αποφύγει την προστασία από λοίμωξη που προσφέρουν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer – την πιθανότητα δηλαδή να μολυνθεί κάποιος. Οι ερευνητές λένε ότι υπήρξε «πολύ μεγάλη πτώση» στο πόσο καλά τα αντισώματα του εμβολίου εξουδετέρωσαν το νέο στέλεχος προτού προκαλέσει λοίμωξη. Ωστόσο, επισήμαναν ότι τα αντισώματα είναι μόνο η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού και τίποτα δεν δείχνει ότι η κυτταρική ανοσία –που εμποδίζει τη σοβαρή νόσο- σταματά να λειτουργεί.

Ο Δρ Mike Ryan του ΠΟΥ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Όμικρον θα είναι ικανότερη να αποφύγει τα εμβόλια από άλλες παραλλαγές: «Έχουμε πολύ καλά εμβόλια που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλαγών μέχρι στιγμής, όσον αφορά τη σοβαρή ασθένεια και τη νοσηλεία και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ότι δεν θα είναι έτσι και για τον Όμικρον», δήλωσε.

Είπε ότι τα αρχικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η Όμικρον δεν προκάλεσε πιο σοβαρή ασθένεια σε όσους μολύνθηκαν σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα στελέχη: «Αν μη τι άλλο, η κατεύθυνση που βλέπουμε είναι προς λιγότερο σοβαρή νόσο», είπε.

Η νέα εργαστηριακή μελέτη που έγινε στη Νότια Αφρική -η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους- διαπίστωσε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μπορεί να οδηγήσει σε έως και 40 φορές λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον, σε σχέση όμως με το αρχικό στέλεχος του ιού και όχι την παραλλαγή Δέλτα.

Ωστόσο, η ικανότητα της Όμικρον να ξεφύγει από τα αντισώματα του εμβολίου είναι «ατελής», όπως δήλωσε ο καθηγητής Alex Sigal, ιολόγος στο Africa Health Research Institute, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Είπε ότι τα αποτελέσματα, με βάση εξετάσεις αίματος από 12 άτομα, ήταν «καλύτερα από ό,τι περίμενα».

Ο καθηγητής Sigal είπε ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με προηγούμενη μόλυνση, θα μπορούσε ακόμη να εξουδετερώσει την παραλλαγή, κάτι που υποδηλώνει ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορούν να έχουν και οι ενισχυτικές δόσεις.