Οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου τους για τον κορωνοϊό υπόσχεται να αποτελεί αποτελεσματική άμυνα ενάντια στη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Τρεις δόσεις παρέχουν παρόμοιο επίπεδο αντισωμάτων κατά της Όμικρον με αυτό των δύο δόσεων έναντι άλλων παραλλαγών, δήλωσαν οι εταιρείες μετά από μια μικρή εργαστηριακή μελέτη.

Η θέση τους συνάδει με τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν κατά των σοβαρών ασθενειών από την Όμικρον.

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνουν δεδομένα για τη νέα ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού. Είναι η πιο έντονα μεταλλαγμένη παραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, είπε ότι η προστασία έναντι της παραλλαγής θα βελτιωθεί με μια τρίτη δόση του εμβολίου: «Η διασφάλιση του πλήρους εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων με τις δύο πρώτες δόσεις και η χορήγηση αναμνηστικής παραμένει ο καλύτερος τρόπος δράσης για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είπε.

Ωστόσο, Pfizer και BioNTech σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν προκαταρκτικά και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να συλλέγουν δεδομένα και να «αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον πραγματικό κόσμο». Πρόσθεσαν ότι αναπτύσσουν ένα ειδικό εμβόλιο κατά της Όμικρον, το οποίο θα είναι έτοιμο για παράδοση εντός 100 ημερών, αναμένοντας έγκριση.

Τόσο η έρευνα των Pfizer/BioNTech όσο και μια νέα μελέτη στη Νότια Αφρική -που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους- διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Οι Pfizer/BioNTech, ωστόσο, είπαν ότι μια τρίτη δόση ενίσχυσε τα αντισώματα κατά 25 φορές, καθιστώντας το επίπεδο προστασίας συγκρίσιμο με αυτό των δύο δόσεων έναντι άλλων παραλλαγών.

Οι μελέτες επικεντρώθηκαν στα αντισώματα που κολλούν στον ιό και τον εμποδίζουν να μολύνει τα κύτταρα του σώματός μας. Εάν αυτά είναι λιγότερο αποτελεσματικά, τότε θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιηθεί πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μια τρίτη δόση ή ένας συνδυασμός προηγούμενων λοιμώξεων και εμβολίων θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο λοίμωξης.

Ωστόσο, τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ πιθανό να προστατεύουν τους περισσότερους ανθρώπους από σοβαρή ασθένεια και θάνατο, επειδή εκπαιδεύουν πολύ περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα από το να δημιουργούν απλώς αντισώματα.

Τα Τ-κύτταρα, τα οποία εμφανίζονται μόλις ξεκινήσει μια λοίμωξη, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις παραλλαγές των ιών, καθώς μπορούν να επιτεθούν σε διαφορετικά μέρη τους.