Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Νότια Αφρική έχουν αυξηθεί κατά 255% τις τελευταίες επτά ημέρες, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι λοιμώξεις με την παραλλαγή Όμικρον προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα.

Σύμφωνα με έναν ιδιωτικό πάροχο υγειονομικής περίθαλψης της Νότιας Αφρικής, η πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων συνοδεύτηκε από πολύ μικρότερη αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ, συνάδοντας με μια προηγούμενη έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της χώρας, ότι η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι η Αφρική αντιπροσώπευε το 46% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της Όμικρον παγκοσμίως.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, είπε ότι παρά την παγκόσμια ανησυχία για την Όμικρον, δεν είναι ακόμη σαφές εάν είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και επέκρινε τις δυτικές χώρες για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στη χώρα.

Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος υγειονομικής περίθαλψης της Νότιας Αφρικής, η Netcare, είπε ότι τα δεδομένα από τις κλινικές της έδειξαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στο τρέχον τέταρτο κύμα. σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

«Έχοντας δει προσωπικά πολλούς από τους ασθενείς μας, τα συμπτώματά τους είναι πολύ πιο ήπια από οτιδήποτε βιώσαμε κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων κυμάτων», δήλωσε ο Δρ Richard Friedland του Netcare.

«Περίπου το 90% των ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται επί του παρόντος στα νοσοκομεία μας δεν χρειάζονται καμία μορφή οξυγονοθεραπείας. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, φαίνεται ότι, με λίγες εξαιρέσεις, το τέταρτο κύμα μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης», συνέχισε.

Ο Δρ Friedland είπε ότι στα προηγούμενα κύματα το 26% των ασθενών με Covid-19 νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Τα σχόλια του Δρ Friedland συνάδουν με παλαιότερη ανάλυση του Δρ Fareed Abdullah, επικεφαλής του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής

Νοτιοαφρικανοί και άλλοι ειδικοί είπαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστεί η μακροπρόθεσμη πορεία της Όμικρον και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας στη Νότια Αφρική είναι μικρός σημαίνει ότι άλλες χώρες μπορεί να μην έχουν απαραίτητα τα ίδια αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία, αν εξαπλωθεί εκεί το στέλεχος.