Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της χορήγησης όσο το δυνατόν συντομότερα της αναμνηστικής δόσης, εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Αναλυτικά όσα είπε:

«Όλοι παρακολουθούμε με προσοχή από όλη τη διεθνή κοινότητα, τα νέα δεδομένα αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Είναι πια σαφές ότι η Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

»Μόλις πριν από 2 εβδομάδες, στα τέλη Νοεμβρίου, ήρθε το στέλεχος αυτό στην Ευρώπη, και ήδη σήμερα προκαλεί περισσότερο από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Στη χώρα μας μέχρι εχθές είχαν ταυτοποιηθεί 10 κρούσματα. Σήμερα ακούσαμε για άλλα 3 και συνεπώς είναι εξαιρετικά πιθανό, θα έλεγε κανείς βέβαιο, ότι υπάρχουν και πολλά περισσότερα τα οποία θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες.

»Επίσης είναι σαφές ότι η παραλλαγή Όμικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από στέλεχος Βήτα ή Δέλτα και μέχρι σήμερα θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση.

»Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει και μέχρι σήμερα θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να πάτε να εμβολιαστείτε.

»Η δεύτερη αγωνία μας αφορά στο κατά πόσο ο εμβολιασμός μας προστατεύει απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον και ο κίνδυνος να κολλήσουμε ακόμα και όσοι έχουμε πλήρως εμβολιαστεί είναι υπαρκτός, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον.

»Αυτό συμβαίνει γιατί απλά οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του νέου ιού, των περιβλημάτων αν θέλετε, και έτσι αυτό απέχει πολύ περισσότερο από ότι τα προηγούμενα στελέχη από το αρχικό στέλεχος βάσει του οποίου φτιάχτηκαν τα εμβόλια.

»Φαίνεται, όμως, ότι τόσο η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης όσο και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού, ιδιαίτερα αυτός ο συνδυασμός, προσφέρουν σημαντικά αυξημένη προστασία.

»Να θυμίσω ότι για τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Ισραήλ, 12 μέρες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, η πιθανότητα μόλυνσης μειώνεται κατά 11 φορές και η πιθανότητα σοβαρής νόσησης κατά 20 φορές.

»Συνεπώς το δεύτερο μήνυμα είναι να μην καθυστερείτε. Όλοι οι ενήλικες ανεξάρτητα από την ηλικία σας πηγαίνετε να κάνετε την αναμνηστική σας δόση».