Το να έχει κάποιος σκύλο μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ερευνητές στο Σεντ Λούις του Μιζούρι ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν σκύλο είχαν σημαντικά λιγότερη κατάθλιψη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας από εκείνους που θα ήθελαν να έχουν ένα σκύλο, αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην υιοθεσία ενός τετράποδου συντρόφου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, εξέτασε 1.535 ενήλικες σε όλες τις ΗΠΑ σχετικά με τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και ευτυχίας.

Όσοι είχαν σκύλο είπαν ότι ένιωθαν ότι είχαν περισσότερη «κοινωνική υποστήριξη» στη διάθεσή τους (70%), σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

«Αυτός ο βαθμός κοινωνικής υποστήριξης είναι πιθανό να έχει προσφέρει ρυθμιστικό αποτέλεσμα έναντι των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού», ανέφερε η μελέτη.

Ωστόσο, η μελέτη δεν βρήκε καμία διαφορά στα επίπεδα ευτυχίας και άγχους μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι «οι σκύλοι μπορεί να συμβάλλουν θετικά στην ευημερία των ιδιοκτητών σε δύσκολες στιγμές».

Τα αποτελέσματα προστίθενται στα ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία.

Τα σκυλιά «θεωρούνται ότι είναι αξιόπιστα και ότι φροντίζουν τους ιδιοκτήτες τους με αγάπη άνευ όρων», ανέφερε η μελέτη.

«Τα κατοικίδια παρέχουν ανακούφιση και ηρεμία και αποσπούν την προσοχή από τις ανησυχίες που έχουμε. Σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, συνήθως δεν απαιτούνται ειδικές κοινωνικές δεξιότητες για να προκληθεί θετική ανταπόκριση από ένα κατοικίδιο», εξήγησαν οι ερευνητές.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ διαπίστωσε ότι, από τους σχεδόν 6.000 ανθρώπους που ερωτήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, το 90% είπε ότι το κατοικίδιό τους τους βοήθησε να αντεπεξέλθουν καλύτερα κατά τη διάρκεια των lockdown. Επιπλέον, το 96% είπε ότι το κατοικίδιό τους τους βοήθησε να παραμείνουν δραστήριοι και σε φόρμα, όσο διαρκούσαν οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.