Η Ολλανδία έχει επιβάλει αυστηρό lockdown για τα Χριστούγεννα εν μέσω ανησυχιών για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα μπαρ, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια και άλλοι δημόσιοι χώροι θα είναι κλειστοί τουλάχιστον έως τις 14 Ιανουαρίου. Επίσης, θα επιτρέπονται δύο επισκέπτες ανά νοικοκυριό – τέσσερις κατά τη διάρκεια των εορτών.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυστηροποιήσει τους περιορισμούς, καθώς η βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή εξαπλώνεται. Οι νέοι κανόνες στην Ολλανδία είναι οι πιο αυστηροί που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

«Στέκομαι εδώ απόψε με μια ζοφερή διάθεση. Και πολλοί άνθρωποι που παρακολουθούν θα αισθανθούν επίσης έτσι», είπε ο Πρωθυπουργός Mark Rutte σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο: «Για να το συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία θα επιστρέψει σε lockdown από αύριο» συνέχισε.

Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, οι άνθρωποι καλούνται να μείνουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συναντηθούν: Το πολύ δύο επισκέπτες, ηλικίας 13 ετών και άνω, επιτρέπονται στα σπίτια, αριθμός που θα αυξηθεί σε τέσσερα άτομα μεταξύ 24 και 26 Δεκεμβρίου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά.

Δεν επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις πέρα από κηδείες και εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές και επαγγελματικοί αθλητικοί αγώνες, αλλά χωρίς θεατές.

Τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με υπηρεσίες take away και delivery και τα μη απαραίτητα καταστήματα μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα του με click away. Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου.

«Μπορώ τώρα να ακούσω ολόκληρη την Ολλανδία να αναστενάζει. Είναι ακριβώς μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, άλλα Χριστούγεννα που είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που θα θέλαμε», είπε ο κ. Rutte. Όμως, πρόσθεσε, η απουσία δράσης τώρα πιθανότατα θα οδηγούσε σε μια «μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία».

Εδώ και εβδομάδες, έχουν τεθεί περιορισμοί στν εστίαση και σε χώρους πολιτισμού στην Ολλανδία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Το Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας έχει καταγράψει περισσότερα από 2,9 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας και πάνω από 20.000 θανάτους. Σημειώνει ότι η παραλλαγή Όμικρον επί του παρόντος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια μειοψηφία των κρουσμάτων στην Ολλανδία, αλλά εξαπλώνεται ταχέως.

Οι ειδικοί λένε ότι αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας, Δρ Jaap van Dissel, είπε ότι τα νέα μέτρα θα βοηθούσαν να κερδηθεί χρόνος, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να λάβουν ενισχυτική δόση του εμβολίου και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να προετοιμαστεί για πιθανή αύξηση των λοιμώξεων.