Η Moderna ανακοίνωσε ότι μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της κατά της Covid-19 φάνηκε να προστατεύει από την ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή Όμικρον σε εργαστηριακές δοκιμές και ότι η τρέχουσα έκδοση του εμβολίου της θα συνεχίσει να είναι «γραμμή άμυνας κατά της Όμικρον».

Η απόφαση να επικεντρωθούν στο τρέχον εμβόλιο, το mRNA-1273, οφείλεται εν μέρει στο πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η παραλλαγή. Ο Δρ Paul Burton, επικεφαλής ιατρός της Moderna, δήλωσε: «Αυτό που έχουμε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή είναι το 1273. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και εξαιρετικά ασφαλές. Νομίζω ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν πρόκειται να δούμε την πιο έντονη πίεση της Όμικρον».

Η εταιρεία είπε ότι το σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου της παρήγαγε χαμηλά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον, αλλά μια αναμνηστική δόση 50 mg αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής κατά 37 φορές. Μια υψηλότερη αναμνηστική δόση 100 mg του ίδιου εμβολίου οδήγησε τα επίπεδα αντισωμάτων ακόμη υψηλότερα – περισσότερο από 80 φορές.

Ο Δρ Burton είπε ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να αξιολογήσουν εάν θέλουν το ενισχυμένο επίπεδο προστασίας που μπορεί να προσφέρει μια δόση 100 mg. Η εταιρεία είπε ότι η ενισχυτική δόση των 100 mg ήταν γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή από τον οργανισμό, αν και υπήρχε μια τάση για ελαφρώς πιο συχνές από τις συνήθεις παρενέργειες (πονοκέφαλος, πυρετός, μυαλγίες).

Τα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, εξέτασαν αίμα από άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο κατά ενός ψευδοϊού που σχεδιάστηκε για να μοιάζει με την παραλλαγή.

Η Moderna δοκίμασε επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε σύγκριση με τα πρωτότυπες εκδοχές ενισχυτικής δόσης που στοχεύουν πολλές προηγούμενες παραλλαγές ανησυχίας και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την ενισχυτική δόση των 50 mg του εμβολίου της Moderna τον Οκτώβριο. Οι δύο πρώτες λήψεις είναι και οι δύο 100 mg.

Η Όμικρον, μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και έχει εντοπιστεί σε 89 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής διπλασιάζεται σε μιάμιση έως τρεις ημέρες σε περιοχές με μετάδοση στην κοινότητα.