Οι ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν η μία μετά την άλλη στον χορό της Όμικρον και επαναφέρουν τους περιορισμούς καθώς η νέα παραλλαγή συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την ήπειρο.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν περιορισμούς μετά τα Χριστούγεννα και επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Όμικρον είναι ήδη το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ισπανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας και η Γαλλία έχει προειδοποιήσει ότι τα καθημερινά κρούσματα θα μπορούσαν σύντομα να ξεπεράσουν τις 100.000.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η αύξηση των καθημερινών μολύνσεων στη χώρα -επί του παρόντος περίπου 70.000- οφείλεται στην παραλλαγή Omicron, η οποία, όπως είπε, είναι πιθανό να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη θα ωθήσει τα συστήματα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης, προειδοποίησε ο ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη: Ο Hans Kluge είπε ότι «άλλη μια καταιγίδα» έρχεται και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι από τις 28 Δεκεμβρίου θα επανέλθουν τα όρια που περιορίζουν τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε 10 άτομα και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες από εκείνη την ημερομηνία θα διεξάγονται επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

«Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακοπές Χριστουγέννων», δήλωσε την Τρίτη ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz: «Δεν μπορούμε -και δεν πρέπει- να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτό το επόμενο κύμα, που αρχίζει να κρέμεται από πάνω μας».

Στην Πορτογαλία, τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν από τις 26 Δεκεμβρίου και η εργασία από το σπίτι θα γίνει υποχρεωτική από εκείνη την ημερομηνία έως τις 9 Ιανουαρίου. Στις υπαίθριες συγκεντρώσεις δεν θα πρέπει να συμμετέχουν πάνω από 10 άτομα.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Φινλανδία θα πρέπει να κλείσουν στις 22:00 στις 24 Δεκεμβρίου, καθώς η σκανδιναβική χώρα βλέπει τα κρούσματα να αυξάνουν σε επίπεδο ρεκόρ. Επίσης, από τις 28 Δεκεμβρίου και για τρεις εβδομάδες, τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν στις 18:00 και να λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα.

Στη γειτονική Σουηδία, τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετούν μόνο καθήμενους πελάτες και συνιστάται έντονα η τηλεεργασία όπου είναι δυνατόν, καθώς τα αυξημένα κρούσματα πιέζουν το σύστημα υγείας.