Το κύμα της παραλλαγής Όμικρον φαίνεται να έχει πιο ήπιες συνέπειες σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη σε σχέση με άλλες παραλλαγές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση από 30% έως 70%.

Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει,  καθώς ακόμη και αν η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια, ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων της θα μπορούσε να τελικά κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, όπου η Όμικρον μεταδίδεται ταχύτατα, καταγράφηκαν για πρώτη φορά 100.000 κρούσματα μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Η βαθύτερη κατανόηση της σοβαρότητας της λοίμωξης από την Όμικρον θα βοηθήσει τις χώρες να αποφασίσουν πώς θα ανταποκριθούν στο νέο κύμα.

Η μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία παρακολουθούσε τον αριθμό των ανθρώπων που καταλήγουν στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι ερευνητές είπαν ότι εάν η Όμικρον συμπεριφερόταν το ίδιο με τη Δέλτα, θα έπρεπε περίπου 47 άτομα να είχαν ήδη εισαχθεί στο νοσοκομείο, όμως αυτή τη στιγμή μόνο 15 νοσηλεύονται.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι έβλεπαν μείωση κατά περίπου δύο τρίτα στον αριθμό των ατόμων που χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη αναλογικά με τα κρούσματα, αλλά σημείωσαν ότι υπήρχαν πολύ λίγες περιπτώσεις στη μελέτη τους.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη στη Νότια Αφρική συμφωνεί επίσης ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια. Σε αυτήν φάνηκε ότι οι άνθρωποι είχαν 70-80% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας και άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι δεν υπήρχε διαφορά στα αποτελέσματα για τους λίγους ασθενείς που κατέληξαν στο νοσοκομείο με την Όμικρον.

Η μείωση της σοβαρότητας της νόσου που προκαλεί η Όμικρον πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός των θεμελιωδών ιδιοτήτων της παραλλαγής, αλλά και των υψηλών επιπέδων ανοσίας από εμβολιασμούς και προηγούμενες λοιμώξεις.

Μια ανάλυση της Όμικρον από το Imperial College του Λονδίνου δείχνει ότι οι πολλές μεταλλάξεις της παραλλαγής την έχουν καταστήσει πιο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι πιθανότητες να οδηγηθεί κάποιος στα Επείγοντα ήταν 11% χαμηλότερες με την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, για όσους δεν είχαν προηγούμενη ανοσία.  Ωστόσο, αυτό ισχύει για σχετικά λίγους ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω των υψηλών επιπέδων εμβολιασμού αλλά και λοιμώξεων.

Η ίδια ανάλυση ανέφερε ότι ο υπολογισμός της ανοσίας στον πληθυσμό σήμαινε 25% έως 30% χαμηλότερο κίνδυνο επίσκεψης στα Επείγοντα με την Όμικρον και περίπου 40% μείωση στην ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο για περισσότερο από μία ημέρα.