Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί να μην περιγράφεται η παραλλαγή Όμικρον ως ήπια, λέγοντας ότι σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στους ανθρώπους σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων έχει προκαλέσει σοβαρή πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 71% την τελευταία εβδομάδα και ειδικά στην αμερικανική ήπειρο κατά 100%. Ανέφερε ότι μεταξύ των σοβαρών ασθενειών παγκοσμίως, το 90% αφορά ανεμβολίαστα άτομα.

«Ενώ η Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση με τη Δέλτα, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως ήπια», είπε ο Δρ Tedros σε συνέντευξη Τύπου: «Ακριβώς όπως οι προηγούμενες παραλλαγές, η Όμικρον στέλνει ανθρώπους στο νοσοκομείο και ορισμένους τους σκοτώνει. Στην πραγματικότητα, το τσουνάμι των κρουσμάτων είναι τόσο τεράστιο και γρήγορο, που συντρίβει τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο».

Η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να μολύνει άτομα ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Ωστόσο, τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθούν στην προστασία από σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν πρόσφατα ένα εκατομμύριο ημερήσια κρούσματα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία σχεδόν 180.000 – αρκετά νοσοκομεία στη χώρα έχουν έλλειψη προσωπικού λόγω Covid-19. Στη Γαλλία, όπου τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τις 260.000, ο υπουργός Υγείας Olivier Veran προειδοποίησε ότι ο Ιανουάριος θα είναι δύσκολος για τα νοσοκομεία.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επανέλαβε τις εκκλήσεις του για πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων, ώστε να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να προστατέψουν τους πληθυσμούς τους. Είπε ότι με βάση την τρέχουσα διάθεση εμβολίων, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ για πλήρη εμβολιασμό 70% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούλιο.

Πέρυσι, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε δηλώσει ότι ο κόσμος θα έχει αρκετές δόσεις του εμβολίου το 2022 για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο παγκόσμιος ενήλικος πληθυσμός – εάν οι δυτικές χώρες δεν συσσωρεύσουν εμβόλια για αναμνηστικές δόσεις.