Η Ελβετία θα μειώσει στο μισό τον χρόνο αυτοαπομόνωσης –δηλαδή σε πέντε ημέρες- για την αντιμετώπιση ενός κύματος λοιμώξεων από που απειλεί να ανακόψει την πορεία της οικονομίας και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του κράτους.

Οι υγειονομικές αρχές έδωσα την ευλογία τους για την κίνηση αυτή, η οποία έρχεται καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι την ημέρα μολύνονται με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να γονατίσει, με το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας να παραμένει ανεμβολίαστο και μόλις το 30% να έχει κάνει αναμνηστική δόση.

Η κυβέρνηση πρότεινε επίσης την παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου των περιορισμών στη δημόσια ζωή που είχαν αυστηροποιηθεί τον περασμένο μήνα. Προσπαθεί να αποφύγει όχι μόνο άλλο ένα lockdown αλλά και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, μια στρατηγική που έχει ακολουθήσει η γειτονική Αυστρία.

«Η επιδημιολογική κατάσταση είναι κρίσιμη και παραμένει δύσκολο να εκτιμηθεί», ανέφερε η κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι αν και η Όμικρον φαίνεται λιγότερο θανατηφόρα από άλλες παραλλαγές του νέου κορωνοϊού, ανέμενε αύξηση των νοσηλειών λόγω του πολύ υψηλού αριθμού μολύνσεων, ο οποίος έφτασε τα 32.881 νέα κρούσματα την Τετάρτη.

Τα μέτρα που εισήχθησαν τον Δεκέμβριο περιλάμβαναν την χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για δραστηριότητες σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, καθώς και υποχρεωτική τηλεργασία.

Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια λοιμώξεις στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν από την έναρξη της πανδημίας. Περισσότεροι από 12.000 έχουν καταλήξει εξαιτίας της Covid-19.

Το ανατολικό καντόνι Γκρισόν ζήτησε από όλους τους κατοίκους με νοσηλευτική εκπαίδευση να εγγραφούν σε μητρώο, για την περίπτωση που χρειαζόταν για την ανακούφιση της πίεσης στα νοσοκομεία.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα ωθήσει την ιατρική περίθαλψη, ή ακριβέστερα το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσηλευτικά επαγγέλματα, στα όριά τους», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.