Το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch ανέφερε άλλο ένα ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων στη χώρα, με 92.223 νέες λοιμώξεις και 286 νέους θανάτους. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων έφτασε τα 470,6 ανά 100.000 άτομα, αριθμός που πλησιάζει το ποσοστό ρεκόρ των 485, που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Η παραλλαγή Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στη Γερμανία, όπως ανέφερε η υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της χώρας σε εβδομαδιαία έκθεσή της την Πέμπτη. Η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή αποτελούσε το 73,3% των κρουσμάτων στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης, από 44,3% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενώ κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η άφιξη της παραλλαγής Όμικρον ισοδυναμεί με τη μετατροπή της πανδημίας του κορωνοϊού σε ενδημικό πλέον στάδιο, η κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται να είναι πιο φειδωλή στις δηλώσεις της, κάνοντας πιο προσεκτικές επισημάνσεις.

Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξακολουθεί να είναι αντίθετος στο να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο ιός να διασπαρεί στην κοινότητα, κάτι που όπως είπε θα ισοδυναμούσε με «ανήθικο στοίχημα».

Παράλληλα όμως, η Γερμανία δεν επέλεξε να εισαγάγει αυστηρότερα μέτρα, πέρα από τον περιορισμό της πρόσβασης σε εστιατόρια ή μπαρ σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ. Η κυβέρνηση συνασπισμού φιλελεύθερων-αριστερών έχει ουσιαστικά αποκλείσει την επιβολή νέου lockdown ή τυχόν άλλων παρόμοιων περιορισμών, με ελέγχους στην κίνηση των πολιτών ή υποχρεωτική διακοπή δραστηριοτήτων και λειτουργίας καταστημάτων.