Αναπτυσσόμενες χώρες απέρριψαν τον περασμένο μήνα περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που διανέμονταν από το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX, κυρίως λόγω της σύντομης ημερομηνίας λήξης τους, όπως δήλωσε αξιωματούχος της UNICEF.
Η Etleva Kadilli, διευθύντρια του Τμήματος Προμηθειών του Οργανισμού, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο κύριος λόγος απόρριψης των εμβολίων ήταν η μικρή διάρκεια ζωής τους – περισσότερα από 100 εκατομμύρια δόσεις απορρίφθηκαν μόνο τον Δεκέμβριο.
Τα φτωχότερα κράτη αναγκάστηκαν επίσης να καθυστερήσουν τις προμήθειές τους, επειδή δεν έχουν επαρκείς εγκαταστάσεις αποθήκευσης, είπε η διευθύντρια, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ψυγείων για εμβόλια. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν επίσης άρνηση του πληθυσμού να εμβολιαστεί και υπερφορτωμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Τα δεδομένα της UNICEF για τις προμήθειες και τη χρήση των παραδοθέντων εμβολίων δείχνουν ότι 681 εκατομμύρια απεσταλμένες δόσεις βρίσκονται αποθηκευμένες αυτήν τη στιγμή σε περίπου 90 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Περισσότερα από 30 εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κρατών όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Νιγηρία, έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερες από τις μισές δόσεις που έλαβαν.
Ένας εκπρόσωπος της Gavi, μιας ένωσης που συνδιαχειρίζεται το πρόγραμμα COVAX, είπε ότι το υψηλό επίπεδο αποθήκευσης εμβολίων οφείλεται στην αύξηση των παραδόσεων το τελευταίο τρίμηνο, ειδικά τον Δεκέμβριο. Πρόσθεσε επίσης ότι τα περισσότερα εμβόλια που αποστέλλονται πρόσφατα μέσω του προγράμματος COVAX είχαν μεγάλη διάρκεια ζωής και επομένως ήταν απίθανο να πάνε χαμένα και να μην χρησιμοποιηθούν.
Το COVAX, του οποίου συνεπικεφαλής είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει παραδώσει μέχρι στιγμής 987 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19 σε 144 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Gavi. Ωστόσο, είναι δεκάδες οι χώρες που παραμένουν πολύ μακριά σπό τον στόχο του ΠΟΥ για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέσα στη χρονιά για την επίτευξη ανάσχεσης της πανδημίας.
Τον περασμένο μήνα ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες δωρίζουν εμβόλια με σχετικά μικρή διάρκεια ζωής είναι ένα «μείζον πρόβλημα» για το πρόγραμμα COVAX και την υλοποίησή του.