Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ενημέρωσε τις οδηγίες του για τις μάσκες προσώπου, λέγοντας ότι οι υφασμάτινες μάσκες με χαλαρή ύφανση προσφέρουν τη μικρότερη προστασία έναντι της Covid-19 και ότι οι μάσκες N95 και KN95 προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία.

Η ενημέρωση του CDC δεν λέει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις υφασμάτινες μάσκες, αλλά διευκρινίζει ότι ορισμένα είδη μασκών προσφέρουν καλύτερη προστασία σε σχέση με άλλα.

«Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από την Covid-19, το CDC συνεχίζει να συνιστά να φοράτε την πιο προστατευτική μάσκα που μπορείτε, που ταιριάζει καλά στο πρόσωπό σας και θα τη φοράτε με συνέπεια», ανέφερε το Κέντρο στην πρώτη του ενημερωμένη οδηγία για τις μάσκες από το περασμένο φθινόπωρο.

«Τα προϊόντα από χαλαρά υφάσματα παρέχουν τη λιγότερη προστασία, τα πολυεπίπεδα προϊόντα λεπτής ύφανσης προσφέρουν περισσότερη προστασία, οι εύχρηστες χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης και οι KN95 προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία και οι καλά τοποθετημένες αναπνευστικές συσκευές εγκεκριμένες από το NIOSH (Εθνικό Ινστιτούτο για την Εργασιακή Ασφάλεια και Υγεία) προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας», αναφέρει το CDC.

Τα μέλη του κοινού θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν μάσκες N95 και KN95 σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, αναφέρει η οδηγία.

Το CDC εναρμονίζεται με ειδικούς στον τομέα της υγείας που τους τελευταίους μήνες συνέστησαν τη χρήση μάσκας N95 ή χειρουργικής μάσκας 3 στρώσεων ως άμυνα ενάντια στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Υπενθυμίζουμε ότι και στην Ελλάδα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (Ν95, ΚΝ95, FFP2) σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολλούς μήνες ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα και επομένως, μια απλή υφασμάτινη μάσκα δεν πρόκειται να τον ανακόψει», δήλωσε τον περασμένο μήνα η Δρ Leana Wen, γιατρός επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Εάν φοράτε υφασμάτινη μάσκα, βεβαιωθείτε ότι έχει πολλαπλές στρώσεις και σφιχτή ύφανση από αναπνεύσιμο υλικό, λέει το CDC. Μην φοράτε υφασμάτινη μάσκα εάν έχει κενά στα πλαϊνά του προσώπου ή της μύτης, βαλβίδες εκπνοής ή αεραγωγούς, ύφασμα μονής στρώσης, λεπτό ύφασμα που δεν εμποδίζει το φως και είναι από υγρό ή βρώμικο υλικό.

Για να έχετε την καλύτερη εφαρμογή και τη μεγαλύτερη προστασία από μια υφασμάτινη μάσκα ή μάσκα μιας χρήσης (χειρουργική):

-Φορέστε δύο μάσκες, μια μάσκα μιας χρήσης από κάτω και μια υφασμάτινη μάσκα από πάνω.

-Συνδυάστε μια υφασμάτινη μάσκα ή μια μάσκα μιας χρήσης με έναν «μανταλάκι» για τη μύτη.

-Σφίξτε καλά τα λαστιχάκια πίσω από τα αυτιά και φροντίστε να μην υπάρχουν κενά όπου εφαρμόζει στο πρόσωπο.