Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες ότι η πανδημία του κορωνοϊού «δεν έχει τελειώσει».

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus διαφώνησε με την υπόθεση ότι η πρόσφατα κυρίαρχη παραλλαγή Όμικρον είναι σημαντικά πιο ήπια και έχει εξαλείψει την απειλή που θέτει ο κορωνοϊός.

Η παρέμβασή του έρχεται καθώς ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη σημειώνουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων: Η Γαλλία ανέφερε σχεδόν μισό εκατομμύριο ημερήσια κρούσματα την Τρίτη, ενώ στη Γερμανία για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας καταγράφηκαν στη μέσα σε 24 ώρες περισσότερα από 100.000 κρούσματα. Στη Δανία, οι αρχές ανέφεραν 33.493 νέες λοιμώξεις – αριθμό ρεκόρ-, ενώ οι υγειονομικές αρχές στην Ιταλία κατέγραψαν 228.179 νέες μολύνσεις, από 83.403 την προηγούμενη ημέρα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Δρ Tedros είπε στους δημοσιογράφους ότι η παραλλαγή Όμικρον είχε προκαλέσει 18 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ η παραλλαγή μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή κατά μέσο όρο, «η αφήγηση ότι πρόκειται για μια ήπια ασθένεια είναι παραπλανητική», είπε: «Μην κάνετε λάθος, η Όμικρον προκαλεί νοσηλείες και θανάτους, ενώ ακόμη και τα λιγότερο σοβαρά κρούσματα κατακλύζουν τις δομές υγείας».

Προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες ότι «με την απίστευτη εξάπλωση της Όμικρον παγκοσμίως, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέες παραλλαγές, γι’ αυτό και η παρακολούθηση και η αξιολόγησή της παραμένουν κρίσιμες».

«Παραμένω ιδιαίτερα ανήσυχος για πολλές χώρες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, καθώς οι άνθρωποι διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου εάν δεν είναι εμβολιασμένοι», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ Mike Ryan, προειδοποίησε επίσης ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων, ειδικά σε χώρες όπου οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει αρκετά.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι το κύμα της Όμικρον μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες: Στην Ελλάδα και την Ιρλανδία τα νέα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται τις τελευταίες ημέρες και το ίδιο δείχνουν τα στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης – αν και οι ειδικοί παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί.