Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 σε όλο τον κόσμο από λοιμώξεις που προκλήθηκαν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη για το θέμα μέχρι σήμερα – περισσότεροι απ’ όσους έχασαν τη ζωή τους από ελονοσία ή AIDS.
Οι φτωχότερες χώρες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, αλλά η μικροβιακή αντοχή απειλεί την υγεία όλων, αναφέρει η μελέτη, ζητώντας επείγουσα επένδυση σε νέα φάρμακα και πιο συνετή χρήση των υπαρχόντων αντιβιοτικών.
Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια για ασήμαντες λοιμώξεις σημαίνει ότι γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά έναντι σοβαρών λοιμώξεων. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από κοινές, προηγουμένως θεραπεύσιμες λοιμώξεις, επειδή τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει ανθεκτικά στη θεραπεία.
Οι αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μια «κρυφή πανδημία» που θα μπορούσε να εμφανιστεί στον απόηχο του κορωνοϊού, τονίζοντας τη σημασία της υπεύθυνης συνταγογράφησης αντιβιοτικών.
Η εκτίμηση των παγκόσμιων θανάτων από ανθεκτικά βακτήρια, που δημοσιεύεται στο Lancet, βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων 204 χωρών από μια ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Υπολογίζουν έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από ασθένειες στις οποίες έπαιξε ρόλο η ανθεκτικότητα των βακτηρίων – πέρα από τους 1,2 εκατομμύρια θανάτους που προκάλεσε άμεσα.
Την ίδια χρονιά, το AIDS (το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας που προκαλεί ο ιός HIV) πιστεύεται ότι προκάλεσε 860.000 θανάτους και η ελονοσία 640.000.
Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και λοιμώξεις του αίματος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη.
Ο MRSA (ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος) ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρος, ενώ το E. coli, και αρκετά άλλα βακτήρια, συνδέθηκαν επίσης με υψηλά επίπεδα αντοχής στα φάρμακα.
Χρησιμοποιώντας αρχεία ασθενών από νοσοκομεία, μελέτες και άλλες πηγές δεδομένων, οι ερευνητές λένε ότι τα μικρά παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με περίπου έναν στους πέντε θανάτους να είναι μεταξύ σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Ο καθηγητής Chris Murray, από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είπε ότι τα νέα δεδομένα αποκάλυψαν την πραγματική κλίμακα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως και ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι απαιτείται άμεση δράση «αν θέλουμε να παραμείνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στη μικροβιακή αντοχή.