Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Νότια Αφρική εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον μειώθηκαν τόσο απότομα όσο αυξήθηκαν, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να θεωρείται πλέον ότι έχει τελειώσει.
Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά από ερευνητές στη Νότια Αφρική πριν από περίπου 8 εβδομάδες και οι λοιμώξεις εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Η χώρα επιστρέφει τώρα σε μια ομαλότητα, με γεμάτα εστιατόρια και γραφεία.
Τα νέα προσφέρουν ελπίδα και σε άλλες χώρες ότι τα κρούσματα της νέας παραλλαγής τους μπορεί να μειωθούν σύντομα. Τούτου λεχθέντος, οι νοσηλείες και οι θάνατοι δεν αυξήθηκαν τόσο πολύ στη Νότια Αφρική όσο αλλού.
Κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Δέλτα πριν από 6 μήνες, τα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής κατακλύζονταν με ασθενείς, με τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να είναι ανύπαρκτα και τις προμήθειες οξυγόνου να τελειώνουν. Αλλά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος της Όμικρον, η ιστορία δεν επαναλήφθηκε.
Τα εμβόλια, σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά μόλυνσης του πληθυσμού προτού χτυπήσει η Όμικρον, φαίνεται ότι ενίσχυσαν τη συλλογική ανοσία στη Νότια Αφρική, εκτιμούν ειδικοί δημόσιας υγείας. Αυτό μείωσε τα ποσοστά σοβαρών ασθενειών και θανάτων κατά το τελευταίο κύμα λοιμώξεων.
«Το κύμα της Όμικρον αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% όλων των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στη Νότια Αφρική από την έναρξη της πανδημίας», ανέφερε ο Δρ Shabir Madhi, ειδικός στον εμβολιασμό στο Πανεπιστήμιο του Γουιτγουότερσραντ.
Πιθανότατα θα προκύψουν περισσότερες παραλλαγές του κορωνοϊού, σημείωσε, αλλά τα υψηλά ποσοστά νοσηλείας και οι πολλοί θάνατοι μπορεί να είναι παρελθόν: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής σε αυτήν την πανδημία».
Καθώς οι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας παρακολουθούν την κατάσταση στη Νότια Αφρική, έχουν ζητήσει προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων για άλλες χώρες. Ο πληθυσμός είναι νεότερος, για παράδειγμα και τα προηγούμενα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων είναι πιθανόν να είναι οι λόγοι που η χώρα είδε λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις.